12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportHandbalNaționala feminină de handbal a României a ajuns în grupele principale ale...

Naționala feminină de handbal a României a ajuns în grupele principale ale Campionatului European

Naţionala feminină de handbal a României s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European – EHF EURO 2022 din Slovenia, Macedonia de Nord şi Muntenegru, după ce a învins echipa Macedoniei de Nord cu scorul de 31-23 (13-12), miercuri seara, în Arena SC Boris Trajkovski din Skopje, în Grupa C.

Tricolorele, care veneau după eşecuri cu Olanda (28-29) şi Franţa (21-35), au reuşit să obţină calificarea în faza următoare, printr-o victorie conturată în repriza secundă.

România s-a aflat la cârma jocului şi în prima parte, în care gazdele nu au reuşit să conducă niciun moment, dar au egalat în câteva rânduri. România a avut în min. 21 prima oară un avantaj de trei goluri, 11-8, dar la pauză diferenţa a fost de doar un gol.

În actul secund, echipa antrenată de Florentina Pera a reuşit desprinderea pe tabelă, după o serie de intervenţii remarcabile ale portarului Daciana Hosu (cea mai bună jucătoare a meciului), completate de atacuri fructificate de Cristina Neagu & co. În min. 41 s-a înregistrat pentru prima oară o diferenţă de cinci goluri în favoarea României, 22-17, ecartul final fiind de opt goluri, 31-23.

Cristina Neagu a marcat 10 goluri, Sonia Seraficeanu 5, Eliza Buceschi 3, Ana Maria Tănasie 3, Crina Pintea 3, Sorina Grozav 3, Bianca Bazaliu 2, Lorena Ostase 2.

Daciana Hosu a încheiat cu 10 şuturi apărate (procentaj de 43,48%), în timp ce Yuliya Dumanska a parat 5 şuturi (38,46%).

Pentru gazde au înscris Sanja Dabevska 7 goluri, Simona Madjovska 6, Sara Ristovska 3, Jovana Sazdovska (Dunărea Brăila) 3, Leonida Gichevska 2, Monika Janeska 1, Emilijana Rizoska 1.

Jovana Micevska a avut 5 intervenţii în poartă (21,74%), iar Marija Jovanovska 4 (23,53%).

Meciul a fost arbitrat de sârboaicele Vanja Antic şi Jelena Jakovljevic, iar delegaţi EHF au fost croata Lidija Bojic-Cacic şi norvegianul Oeyvind Togstad.

Muntenegru, Spania şi Germania vor fi adversarele României în Grupa principală 2, din care mai fac parte Franţa şi Olanda.

Spania, care pierduse primele două partide, a avut iniţiativa în meciul decisiv cu Germania, a condus şi la patru goluri, 22-18, în cele din urmă s-a impus cu 23-21, scor care a scos din cursă Polonia, învinsă de Muntenegru cu 26-23.

Campioana olimpică Franţa a câştigat Grupa C, după 26-24 (14-12) cu Olanda. Pauletta Foppa şi Estelle Nze Minko au reuşit câte 4 goluri pentru învingătoare, iar Alicia Toublanc, Grace Zaadi Deuna (CSM Bucureşti), Laura Flippes, Orlane Kanor (CS Rapid Bucureşti), Oceane Sercien Ugolin au înscris câte 3. Angela Malestein s-a evidenţiat de la olandeze, cu 9 goluri.

În Grupa C, Franţa a ocupat primul loc, cu 6 puncte, urmată de Olanda, 4 puncte, România, 2 puncte, Macedonia de Nord, 0 puncte.

Muntenegru a câştigat Grupa D cu 6 puncte, fiind urmată de Germania, 2 puncte (-4), Spania, 2 puncte (-6), Polonia, 2 puncte (-4). Cele trei echipe aflate la egalitate de puncte au fost departajare în urma unui clasament în trei, Germania şi Spania având golaveraj zero, în timp ce Polonia a avut -1.

Primele trei clasate din fiecare grupă s-au calificat în grupele principale, în care vor păstra rezultatele din meciurile directe.

Naționala feminină de handbal a României este calificată în grupele principale unde va întâlni Spania, Muntenegru și Germania

Astfel, Franţa şi Muntenegru au fiecare câte 4 puncte, Olanda şi Spania câte 2 puncte, iar Germania şi România niciun punct.

România va juca primul meci contra Spaniei, pe 11 noiembrie, pe 15 noiembrie va avea loc partida cu Muntenegru, iar pe 16 noiembrie se va disputa partida cu Germania. Primele două clasate se vor califica în semifinale, iar echipele de pe locul al treilea vor juca pentru poziţiile 5-6.

Campionatul European – EHF EURO 2022 are loc în perioada 4-20 noiembrie, în Slovenia, Macedonia de Nord şi Muntenegru.

România a participat la toate ediţiile Campionatului European cu o singură excepţie (2006), cel mai bun rezultat fiind medalia de bronz din 2010. La ediţia precedentă, din 2020, România s-a clasat pe locul 12.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...
Ultima oră
Pe aceeași temă