37.1 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiNASA s-ar putea folosi de rachete nucleare pentru a duce astronauți pe...

NASA s-ar putea folosi de rachete nucleare pentru a duce astronauți pe Marte

NASA a dezvăluit planurile de testare a unor rachete nucleare care ar putea duce astronauți pe Marte într-un timp ultra-rapid.

Agenția a încheiat un parteneriat cu Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) a guvernului american pentru a face o demonstrație în spațiu a unui motor de rachetă nuclear în 2027, a anunțat marți agenția, citată de The Guardian.

Proiectul este menit să dezvolte un sistem de propulsie pentru călătoriile în spațiu, mult diferit de sistemele chimice predominante de la începutul erei moderne a rachetelor, în urmă cu aproape un secol.

„Utilizarea unei rachete nucleare termice permite un timp de tranzit mai rapid, reducând riscurile pentru astronauți”, a declarat NASA într-un comunicat de presă, potrivit spotmedia.ro.

„Reducerea timpului de tranzit este o componentă cheie pentru misiunile umane către Marte, deoarece călătoriile mai lungi necesită mai multe provizii și sisteme mai robuste”.

Un beneficiu suplimentar ar fi creșterea capacității de încărcare științifică, precum și o putere mai mare pentru instrumente și comunicații, potrivit agenției.

NASA ar putea utiliza rachete nucleare pentru a duce astronauți pe Marte după ce a testat cu succes nava spațială Artemis

NASA, care a testat cu succes anul trecut noua sa navă spațială Artemis, de ultimă generație, ca o trambulină spre Lună și apoi spre Marte, speră să ducă oameni pe planeta roșie cândva în anii 2030, ca parte a programului său „Moon to Mars”.

Conform NASA, folosind tehnologia actuală, călătoria până pe Marte ar dura aproximativ șapte luni. Inginerii nu știu deocamdată cât s-ar scurta timpul cu ajutorul tehnologiei nucleare, dar Bill Nelson, administratorul NASA, a declarat că aceasta ar permite navelor spațiale și oamenilor să călătorească în spațiul cosmic cu o viteză record.

„Cu ajutorul acestei noi tehnologii, astronauții ar putea călători spre și dinspre spațiul cosmic mai repede ca niciodată – o capacitate majoră pentru a pregăti misiunile cu echipaj pe Marte”, a declarat Nelson.

Misiunea Artemis 2 a NASA, care va trimite oameni în jurul Lunii pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, este programată pentru 2024. Misiunea ulterioară Artemis 3, care ar putea veni anul următor, va aduce astronauți, inclusiv prima femeie, pe suprafața Lunii pentru prima dată din 1972.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă