25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăȘtirile zileiMinisterul Justiției a transmis la Chișinău o cerere de extrădare pentru Rizea

Ministerul Justiției a transmis la Chișinău o cerere de extrădare pentru Rizea

Potrivit unui comunicat al MJ, la data de 25 aprilie 2019, Ministerul Justiţiei a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a lui Cristian Rizea, în vederea executării în România a unei pedepse de 4 ani şi 8 luni, aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2019.

Conform MJ, această cerere a fost trimisă, la data de 3 mai 2019, Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova.

Pe 7 iunie 2019, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis o adresă Ministerului Justiţiei din România, prin care a informat că nu poate fi iniţiată procedura de extrădare, întrucât Cristian Rizea este şi cetăţean al Republicii Moldova.

Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis, miercuri, o scrisoare Ministerului Justiţiei din România, prin care informează că, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova din 2 noiembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 285 din 3 noiembrie 2020, i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană lui Cristian Rizea.

„Ministerul Justiției din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum și cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei – Convenția Europeană de extrădare din 1957), a întocmit și transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetățeanului român Cristian Rizea în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani și 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Cererea este însoțită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internațional aplicabil menționat. Termenele și modalitatea de soluționare a cererii sunt supuse legislației statului solicitat, în speță, legislația Republicii Moldova”, se arată în comunicat. 

Rizea are o condamnare definitivă la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Rizea a fost reținut marți seara la Chișinău.

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...
Ultima oră
Pe aceeași temă