15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaMicul stat african Gabon interzice României să ia cuvântul la ONU

Micul stat african Gabon interzice României să ia cuvântul la ONU

Micul stat african Gabon a interzis României să ia cuvântul în Consiliul de Securitate al ONU.

Această situație a fost posibilă întrucât Gabonul deține, în luna octombrie 2022, funcția de președinte al Consiliului de Securitate.

La București, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a protestat față de această situație. Decizia Gabonului a fost cu atât mai ciudată cu cât, potrivit MAE, Misiunea Permanentă a României la ONU fusese anterior notificată că este înscrisă să ia cuvântul.

“Intervenţia României în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU ar fi contribuit la o mai bună informare a membrilor Consiliului pe teme umanitare, precum gestionarea situaţiei celor peste 2,6 milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat în România de la începutul războiului şi privind sprijinul acordat exportului de cereale din Ucraina prin care se ameliorează accesul la alimente şi se atenuează criza alimentară provocată de Rusia la nivel global”, a transmis Ministerul român de Externe.

Reuniunea Consiliului de Securitate în care România n-a putut lua cuvântul a fost cea din 21 octombrie 2022. Ca și României, unei alte țări, Lituania, i s-a blocat intervenția în Consiliul de Securitate. Asemeni României, Lituania este membru NATO și UE și susține sancțiunile împotriva Rusiei.

Gabonul este un stat african dependent economic de Rusia

Consiliul de Securitate al ONU are cinci membri permamenți și zece membri nepermanenți. În această perioadă, Gabonul este în Consiliul de Securitate, ca membru nepermanent. Poziția Gabonului, prin care a blocat intervențiile României și Lituaniei, poate fi explicată prin faptul că Gabonul are relații de cooperare cu Rusia.

În aprilie 2022, Gabonul s-a opus unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU împotriva Rusiei. De asemenea, în septembrie 2022, Gabonul s-a abținut să voteze o rezoluție ONU care ar fi condamnat anexarea, de către Rusia, a patru regiuni din Ucraina: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Rezoluția din septembrie 2022 n-a mai fost adoptată întrucât Rusia s-a opus prin veto.

Merită amintit că însuși António Guterres, secretarul general al ONU, a criticat războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Momente jenante cu un cunoscut prezentator TV din Marea Britanie în timpul unei emisiuni

Rageh Omaar, în vârstă de 56 de ani, a prezentat vineri emisiunea News At Ten de la ITV News. El s-a comportat ciudat în...

Trupele ruse ar fi pe punctul de a încercui orașul Ceasiv Iar

Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, potrivit unui oficial militar ucrainean, potrivit hotnews.ro. Atacul este în desfășurare, însă Kievul...
Ultima oră
Pe aceeași temă