15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalMacron spune că islamiștii care au lovit Rusia au încercat să atace...

Macron spune că islamiștii care au lovit Rusia au încercat să atace Franța

Președintele Emmanuel Macron a declarat că cei care au ucis 137 de persoane într-o sală de concerte din afara Moscovei fac parte dintr-o ramură a Statului Islamic, care a fost în spatele unor tentative de atac dejucate asupra Franței în ultimele luni, notează Reuters.

Acest lucru explică de ce guvernul francez a ridicat duminică alerta de securitate a țării la cel mai înalt nivel, au declarat Macron și premierul Gabriel Attal. Mai mulți soldați vor fi puși în așteptare și pregătiți să patruleze în locurile sensibile, inclusiv în școli.

Statul Islamic a revendicat atacul de vineri de la Moscova. Rusia, care a contestat afirmațiile Statelor Unite potrivit cărora gruparea militantă Stat Islamic ar fi orchestrat atacul în masă de la Moscova, a continuat luni să sugereze că vina aparține Ucrainei. Macron a declarat că acest lucru a fost “cinic și contraproductiv”.

“Acest atac a fost revendicat de Statul Islamic”, a declarat Macron, “iar informațiile de care dispunem noi, serviciile noastre (de informații), precum și principalii noștri parteneri, indică într-adevăr că o entitate a Statului Islamic a fost cea care a instigat și a efectuat acest atac”, a mai spus Macron.

“Acest grup (…) a efectuat în ultimele luni mai multe tentative (de atac) pe teritoriul nostru”, a adăugat el. Attal a declarat ulterior că printre acestea se numără și un atac planificat și dejucat asupra orașului Strasbourg, în estul Franței.

“Revendicarea responsabilității pentru atacul (de la Moscova) de către o ramură a Statului Islamic care plănuia atacuri în țări europene, inclusiv în Franța, ne-a determinat să ridicăm “Vigipirate” (evaluarea amenințărilor de securitate) la cel mai înalt nivel”, a declarat Attal.

“Vom desfășura mijloace excepționale peste tot pe teritoriul (francez)”, a spus el.

Aproximativ 3.000 de soldați fac parte în prezent din operațiunea “Sentinelle”, care patrulează în locuri precum gări, lăcașuri de cult, școli și teatre. Alți 4.000 vor fi puși în așteptare, a precizat Attal. Franța a dejucat două posibile atacuri de la începutul anului, a spus el.

Franța a fost lovită de o serie de atacuri islamiste în ultimul deceniu, dintre care cel mai grav, în 2015, a vizat sala de concerte Bataclan și cafenele și baruri din Paris – ceea ce, potrivit unor parizieni, i-a ajutat să înțeleagă de ce securitatea va fi acum întărită.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cum să alegi parfumul potrivit pentru orice ocazie

Viața este frumoasă dacă facem alegeri bune, iar parfumurile de lux ne pot aduce o dimensiune extraordinară în experiența vieții și în felul cum...

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă