23 C
București
miercuri, 10 aprilie 2024
AcasăInternaționalMacron are intenția să ajungă în Ucraina până la jumătatea lui martie

Macron are intenția să ajungă în Ucraina până la jumătatea lui martie

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, “are toată intenţia de a merge în Ucraina până la jumătatea lui martie”, a subliniat luni anturajul său, după ce reţelele sociale ruseşti au transmis zvonuri despre un atac planificat în timpul vizitei, scrie AFP, preluat de agerpres.ro.

“Nu au existat niciodată probleme de securitate în calendarul vizitei. Această problemă nu s-a pus niciodată”, a dat asigurări pentru AFP anturajul şefului statului.

Potrivit unei înregistrări video atribuită France 24 difuzată pe reţelele ruseşti, dar denunţată drept un “fake” de canalul de informaţii, şeful statului şi-ar fi anulat călătoria după detectarea de către “serviciile secrete franceze” a unui plan de “asasinat” împotriva sa.

În acest context, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al ţării, a tratat ironic vizita pe care Emmanuel Macron a anunţat-o mai întâi pentru februarie, apoi până la mijlocul lui martie.

“Macron pare să fi fost atât de speriat de un plan de asasinat real sau presupus (…) încât şi-a anulat călătoria”, a glumit el într-un rar atac direct la adresa unui lider occidental.

Emmanuel Macron a făcut cunoscut vineri, alături de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, venit să semneze un acord bilateral de securitate la Paris, că va merge în ţara sa “înainte de mijlocul lui martie”. În ianuarie, el vorbise despre o vizită în “februarie”.

Relaţiile dintre Paris şi Moscova au devenit deosebit de tensionate în ianuarie, odată cu acuzaţiile ruse de “implicare” tot mai mare a Parisului în conflictul din Ucraina şi cu moartea a doi lucrători umanitari francezi într-o lovitură aeriană în sudul acestei ţări.

Emmanuel Macron va merge în Ucraina dacă deplasarea ar putea fi utilă pentru pace

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat “pregătit”, luni seară, să efectueze o vizită în Ucraina, dar doar dacă deplasarea ar fi “utilă”, în contextul vizitelor efectuate în ultimele zile de mai mai mulţi lideri europeni.

“Eu sunt pregătit pentru orice, inclusiv pentru a merge la Kiev. Dar nu voi face acest lucru pentru o vizită la ambasadă, eu vreau să fiu util. Eu am făcut tot posibilul pentru a opri războiul şi îi protejez pe francezi de extinderea războiului. Dacă vom ajunge la reactivarea dialogului, atunci poate că o vizită ar fi utilă”, a declarat Emmanuel Macron, luni seară, la postul BFMTV, potrivit cotidianului Le Figaro, transmite stiri247.ro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Sensul păcii

Nimeni nu s-a îndoit de cunoașterea istoriei și politicii de către Helmut Schmidt. Ministru al economiei, al apărării, cancelar federal al Germaniei, apoi director...

Casa Albă vede puține șanse pentru un armistițiu după declarațiile recente ale Hamas

Casa Albă a apreciat marţi declaraţiile Hamas cu privire la un armistiţiu propus, asociat cu eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza, ca fiind "nu prea...

Peter Higgs, fizicianul care a descoperit „particula lui Dumnezeu”, a murit la 94 de ani

În 2023, cercetătorul a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică pentru munca sa revoluționară care a demonstrat cum particula care îi poartă numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă