14.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăInternaționalLukașenko, mai tare ca legile economiei: a interzis printr-un decret creșterea prețurilor...

Lukașenko, mai tare ca legile economiei: a interzis printr-un decret creșterea prețurilor în Belarus

Preşedintele Aleksandr Lukașenko a interzis printr-un decret creșterea prețurilor în Belarus, informează dpa.

“Începând din 6 octombrie, orice creştere de preţuri este interzisă. Interzisă!”, a spus şeful statului joi, într-o şedinţă de guvern, potrivit agenţiei de presă oficiale Belta. “Nu de mâine, de azi”, a adăugat el, potrivit agerpres.ro.

Lukaşenko a precizat că nerespectarea decretului va atrage “arestarea imediată şi inculparea” celor vinovaţi.

Lukașenko a interzis creșterea prețurilor în Belarus, deși admite că acestea e foarte posibil să crească în viitor

El nu a exclus posibilitatea ca în viitor să fie necesare creşteri de preţuri în anumite domenii, însă va fi nevoie de aprobarea oficială.

Potrivit biroului naţional de statistică, inflaţia în Belarus a fost în august de 17,9% faţă de aceeaşi lună din 2021. Au crescut mult în special preţurile alimentelor, iar prognozele experţilor belaruşi indică o creştere a inflaţiei până la nivelul de 19% la sfârşitul anului curent.

Lukașenko: „Mobilizați copiii pentru a recolta cartofi și mere”

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a cerut mobilizarea elevilor pentru a recolta mere și cartofi.

Lukașenko a declarat că este o „sălbăticie” faptul că elevii nu pot fi folosiți pentru a ajuta la industria agricolă a țării, scrie Euronews.

„Ce fel de exemplu le vom da școlarilor noștri, copiilor noștri?”, a declarat el luni, în cadrul unei ședințe de guvern.

„Ei spun că este vorba de exploatare, dar ce fel de exploatare este dacă o persoană merge la muncă timp de cinci sau șase ore? Părinții vor fi fericiți, iar copiii vor beneficia de pregătire fizică”.

Anterior, în fosta Uniune Sovietică (URSS), elevii și studenții au fost mobilizați pentru a-i ajuta pe fermieri să strângă recoltele.

Președintele belarus – un fost manager sovietic la o fermă colectivă – este cunoscut pentru izbucnirile sale verbale și propunerile sale radicale.

În 2020, Lukașenko a recomandat că un pahar zilnic de vodcă și munca de teren pe un tractor ar ajuta la vindecarea COVID-19.

De asemenea, acesta a acuzat Ucraina de „provocări” prin trimiterea a 15.000 de soldați în zona de frontieră pentru a se apăra și a efectua recunoașteri.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

CURS: Nicușor Dan, favorit în opțiunile de vot ale bucureștenilor, la mică distanță de Gabriela Firea

Nicușor Dan este primul în intențiile de vot ale bucureștenilor, urmat la mică distanță de Gabriela Firea, potrivit unui sondaj CURS realizat în perioada...

Remiză „albă” la Sfântu Gheorghe! Sepsi OSK și Universitatea Cluj și-au împărțit punctele

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu Universitatea Cluj, scor 0-0, pe teren propriu, într-un meci disputat duminică. Acesta a fost primiul punct...

Ministerul Finanțelor, sprijin de 12,5 miliarde pentru antreprenori. Cine poate beneficia de noua schemă IMM Plus

Ministerul Finanțelor a propus un buget de 12,5 miliarde de lei pentru sprijinul mediului de afaceri din România, prin intermediul programului IMM Plus. Proiectul asigură,...
Ultima oră
Pe aceeași temă