1.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomePoliticăLudovic Orban îi cere demisia lui Petre Daea: „Butaforia şi circul din...

Ludovic Orban îi cere demisia lui Petre Daea: „Butaforia şi circul din fruntea ministerului Agriculturii trebuie să ia sfârşit”

Ludovic Orban, președintele partidului Forţa Dreptei, cere demisia ministrului Agriculturii Petre Daea şi nominalizarea unei persoane care să se preocupe în mod serios de problemele acestui sector.

„Biroul Politic Naţional al Forţa Dreptei deplânge situaţia dramatică cu care se confruntă fermierii români, zeci de mii dintre aceştia riscând falimentul din cauza modului catastrofal în care ministrul Agriculturii îşi îndeplineşte atribuţiile. Forţa Dreptei solicită demiterea de urgenţă a ministrului Petre Daea şi nominalizarea unei persoane care să aibă tangenţă cu realitatea, să o înţeleagă şi să se preocupe în mod serios de problemele din agricultură. Butaforia şi circul din fruntea ministerului Agriculturii trebuie să ia sfârşit pentru că dăunează grav tuturor fermierilor din România”, a afirmat Ludovic Orban, preşedintele partidului Forţa Dreptei, într-un comunicat de presă.

Orban susţine că ministrul Agriculturii nu a înregistrat niciun fel de progres în ceea ce priveşte creşterea suprafeţei irigabile, afirmând că acest lucru pune în pericol şi recolta din acest an. „În ceea ce priveşte anul trecut, despăgubirile pentru secetă sunt un mare eşec. Din cele 365 de milioane de lei trâmbiţate în toamnă, doar o mică parte au ajuns la fermieri pentru cele 250.000 de hectare afectate. Aceasta s-a petrecut din cauza modului de calcul greşit al despăgubirilor şi a tertipurilor prin care procesele verbale au fost manipulate pentru a-i favoriza poate pe anumiţi beneficiari. Pentru cele 1,27 milioane hectare afectate de secetă, cultivate în primăvara anului 2022, s-au alocat abia 300 milioane lei (aprox. 250 lei/ha), în condiţiile în care cheltuielile pentru 1 hectar anul acesta vor fi de 5.500 – 6.000 lei”, a spus Orban.

Ludovic Orban a mai afirmat că negocierea despăgubirilor pentru fermierii afectaţi de importul de cereale din Ucraina a arătat „incapacitatea Guvernului de a reprezenta în mod eficient interesele legitime ale agricultorilor din România”. „Este inadmisibil ca acestora să le fie alocată cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, faţă de cele alocate fermierilor din Polonia (29,5 milioane euro) şi Bulgaria (16,7 milioane euro), în condiţiile în care pierderea suportată de fermieri este de 100 euro pentru fiecare tonă de grâu”, declară el.

Preşedintele Forţa Dreptei critică autorităţile pentru că abia acum îşi pun problema să identifice soluţii cu reprezentanţii Comisiei Europene. „Spre deosebire de incompetenţii Guvernului de la Bucureşti, cu prilejul vizitei sale în Polonia, preşedintele Ucrainei a anunţat un plan convenit cu omologul său care oferă soluţii pentru fermierii polonezi, afectaţi de prăbuşirea preţurilor ca efect al pătrunderii libere pe piaţă a cerealelor ucrainene. În schimb, întârziatul premier Ciucă abia acum îşi pune problema să identifice soluţii reale împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene, fără a-i fi clar în mod concret ce fel de măsuri vizează”, spune el.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite
00:00:43

VIDEO. SUA, Coreea de Sud și Japonia consolidează securitatea cibernetică

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au convenit asupra unor noi inițiative pentru a răspunde amenințărilor Coreei de Nord în spațiul cibernetic, lansărilor...

Deca încearcă în continuare să mascheze rezultatele slabe de la testele PISA. Propagandă pentru legile lui Iohannis, de la Ministerului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, în continuare, încearcă să mascheze rezultatele foarte slabe de la testele PISA, sub alibiul că e la fel de rău...

Când vor circula trenurile din România cu 160 km/h?

Viteza medie cu care un tren de călători circulă la ora actuală în România este de 44 km/h. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a...
Ultima oră
Pe aceeași temă