24.7 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăInternaționalLituania și Danemarca cer interdicţia vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi în UE

Lituania și Danemarca cer interdicţia vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi în UE

Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia vizelor turistice pentru cetăţenii ruși, relatează DPA.

Finlanda şi Estonia au cerut un plan la nivelul UE, dar cancelarul Olaf Scholz şi Comisia Europeană sunt până în prezent împotriva propunerii.

„În mod ideal, ar trebui să fie o decizie la nivel european care pur şi simplu ar anula valabilitatea acestor vize şi toată lumea ar renunţa să le mai emită”, a declarat miercuri ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, a cărui ţară se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad.

Lituania a suspendat deja în mare parte emiterea de vize şi permise de şedere pentru cetăţenii ruşi drept reacţie la invazia Ucrainei, la fel ca şi celelalte state baltice, Estonia şi Letonia. La rândul ei, Finlanda a înăsprit regulile privind emiterea de vize.

Landsbergis a pus sub semnul întrebării eficienţa măsurilor individuale, afirmând că cetăţenii ruşi vor putea în continuare să intre în diferite ţări în baza vizelor emise de alte state UE.

„Un cetăţean rus poate obţine astăzi o viză de la un consulat german în orice oraş rusesc în care se află un consulat şi apoi să călătorească via Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania sau Polonia oriunde vrea să-şi petreacă vacanţa”, a spus el, potrivit agenţiei lituaniene BNS, potrivit agerpres.ro.

Lituania și Danemarca cer interdicția vizelor pentru cetățenii ruși care vor să vină în UE, deși nu există un consens până acum

Exact din acest motiv este nevoie de o soluţie la nivelul UE, a adăugat el.

Ministrul de externe danez Jeppe Kofod, în a cărui ţară vin foarte puţin ruşi comparativ cu ţări ca Finlanda, este de acord cu necesitatea unui răspuns UE coordonat, dar susţine că va adopta măsura individual dacă este necesar.

„Dacă nu funcţionează cu o soluţie comună, vom explora din perspectivă daneză posibilitatea introducerii de restricţii pentru a reduce numărul vizelor turistice ruseşti”, a declarat el pentru agenţia de ştiri Ritzau.

„Mi se pare profund ruşinos că turiştii ruşi pot sta la plajă şi trăi în splendoare în sudul Europei, în timp ce oraşele ucrainene sunt bombardate până nu mai pot fi recunoscute”, a adăugat el.

Republica Cehă, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE şi limitează şi ea numărul vizelor turistice pentru ruşi, intenţionează să ridice chestiunea la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE de la sfârşitul lui august.

„Vreau să fac demersuri pentru o soluţie comună europeană când ne întâlnim mai târziu în această lună. Bineînţeles, ar fi de departe cel mai minunat efect dacă ar exista un front comun în Europa”, a mai spus Jeppe Kofod.

Suedia nu a luat încă o decizie privind această chestiune, în timp ce Norvegia, care nu este membră UE, ar susţine orice acţiune comună, notează DPA.

Letonia, tot mai aspră cu cetățenii ruși și belaruși care vor să se stabilească acolo

Letonia intenţionează să-şi înăsprească în continuare regulile de emitere şi reînnoire a permiselor de şedere pentru cetățenii ruși şi belaruși, informează marţi DPA.

Permisele de şedere temporară eliberate cetăţenilor ambelor ţări în general nu vor mai fi reînnoite în viitor, a declarat prim-ministrul Krisjanis Karins marţi după o reuniune a guvernului. Vor fi nişte excepţii rare, a adăugat el, potrivit agerpres.ro.

Ministrul de interne Kristaps Eklons a sugerat că permisele de rezidenţă permanentă pentru membri de familie, de exemplu, ar trebui eliberate numai după ce ei au trecut cu succes un test de limba letonă.

Letonia vrea ca cetățenii ruși și belaruși ce au permise de ședere temporară să nu mai beneficieze de reînnoirea lor prea curând

Deciziile finale cu privire la noile reglementări urmează să fie luate de guvern în curând.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Președinții PSD și PNL, Ciolacu și Ciucă, fac împreună o vizită în Japonia

Doi oficiali români de rang înalt, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, fac, împreună, o vizită în Japonia. Marcel Ciolacu este președinte PSD și al Camerei...

Curtea de Apel menține sechestrul pe bunurile primarului Negoiță în ancheta ROSAL

Curtea de Apel București menține sechestrul pe bunurile primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, în ancheta ROSAL. Curtea de Apel București (CAB) a decis să mențină...

Exit Poll: Extrema dreaptă din Italia, condusă de Meloni, câștigă alegerile

O alianță de dreapta condusă de partidul “Frații Italiei”, la cârma căruia se află Giorgia Meloni, a obținut o majoritate clară în viitorul parlament,...
Ultima oră
Pe aceeași temă