15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăLa un an de la refuzul în Schengen. Mare parte din companiile...

La un an de la refuzul în Schengen. Mare parte din companiile austriece au dus-o mai bine ca niciodată în 2023

Ziua de 8 decembrie 2022 a fost una neagră în istoria recentă a ultimilor anilor, ca urmare a faptului că am fost refuzați de austrieci să intrăm în Schengen, iar după acest moment a început o campanie virtuală anti-austrieci. Mai mult, ministerul transporturilor și alte companii românești au anunțat că renunță la băncile austriece în favoarea celor românești, iar românii au spus că vor evita să mai viziteze și să mai cumpere de la austrieci. În curând se împlinește un an de la acest moment și uitându-ne pe cifre, am realizat că cele două bănci austriece, companii de asigurări și alte companii din această țară pare că și-au dublat profitul față de anul precendent.

În altă ordine de idei, deși ar fi trebuit să vorbim despre un 2023 ca un an al colapsului pentru companiile austriece din țară și chiar să le scoatem de tot, statisticele arată că le-a mers mai bine ca niciodată. Cel mai la îndemână exemplu îl reprezintă cele două bănci austriece din țara noastră și care arată că aproape și-au dublat profitul, în ciuda amențărilor clienților că vor pleca de la ei.

Raiffeisen Bank, subsidiara de pe piaţa locală a grupului austriac cu acelaşi nume, a raportat pentru primele nouă luni din 2022 un profit net de 1,3 mil. lei, în creştere cu 45% faţă de câştigul din aceeaşi perioadă din 2022, potrivit raportului financiar al instituţiei. La 30 septembrie, activele totale ale băncii au atins valoarea de 67,5 mld. lei, în creştere cu 9% an/an.

În primele 9 luni ale anului, creşterea pe segmentul pensii, planuri de investiţii şi asigurări de viaţă a fost de peste 160%, comparativ cu perioada similară din 2022. Peste 80.000 de clienţi, în creştere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au accesat asigurări de viaţă oferite prin intermediul Raiffeisen şi un procent însemnat dintre cei care au aderat la o Pensie Privată Pilon III în 2023 au ales Fondul de Pensii Facultative Raiffeisen Acumulare.

În cazul Erste Bank din care face parte BCR, banca a înregistrat un profit net de 1.698,2 milioane de lei (343,8 milioane de euro) în 1-9 2023, în creștere cu 10,3% față de 1.539,7 milioane de lei (312,0 milioane de euro) în perioada ianuarie – septembrie 2022, datorită unei performanțe operaționale îmbunătățite, susținută de un volum mai mare de afaceri cu clienții, se arată într-un comunicat de presă remis de instituția de credit. ezultatul operațional s-a îmbunătățit cu 18,2% până la 2.324,5 milioane de lei (470,7 milioane de euro) în 1-9 2023, de la 1.966,6 milioane de lei (398,5 milioane de euro) în 1-9 2022, pe fondul unor venituri operaționale mai mari, parțial compensate de cheltuieli operaționale mai ridicate.

Profit și în domeniul asigurărilor

Omniasig Vienna Insurance Group a înregistrat, în primul semestru din 2023, prime brute subscrise de peste 1,1 miliarde lei, cu aproximativ 5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2022, în timp ce valoarea totală a despăgubirilor plătite a depăşit 560 milioane de lei, conform unui comunicat de presă. A fost înregistrată o creştere şi pe linia asigurărilor de răspundere civilă generală. Creşterea faţă de acelaşi interval al anului trecut a fost de peste 25%, iar subscrierile au ajuns la o valoare de aproape 40 milioane lei.

OMV Petrom, scăderi mari

OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei, a raportat un profit net de 1,6 miliarde de lei în al treilea trimestru al acestui an, ceea ce face ca, după nouă luni ale anului, profitul să ajungă la 2,5 miliarde lei, potrivit datelor prezentate de companie. Profitul aferent T3, de 1,6 miliarde lei, este cu 64% mai scăzut față de cel înregistrat în T3 2022, în condițiile în care anul trecut a fost totuși unul de excepție pentru compania petrolieă. La nouă luni, profitul net, de 2,5 miliarde de lei, este de peste  trei ori mai mic decât în primele nouă luni din 2022 (9,1 miliarde).

Diaspora românească

Cel mai mare grup de cetățeni străini care trăiesc în Austria sunt încă germanii (aproximativ 225.000 de persoane), urmați de români (147.000) și sârbii (122.016). 

,,Te folosești de români ca să îți meargă ție bine economia și serviciile publice bine, dar când e un drept al românilor, tu spui nu. Nu funcționează așa lucrurile. Motivul pentru care austriecii ne refuză este că ei cumpără și sunt dependenți de gazul rusesc. Când se vor rupe de gazul rusesc vor putea lua decizii în ceea ce privește apartenența la Uniunea Europeană.”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Nici turismul nu a suferit prea mult în acest an. Potrivit datelor parțiale, românii au fost pe locul 11 la înnoptări, însă nu este diferență prea mare față de anul anterior în ceea ce privește vacanțele făcute în destinații austriece.

Românii în sondaje, despre Schengen

La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere care ar trebui să fie, mai degrabă, răspunsul României în cazul Austriei?”, 28% dintre repondenți au indicat „Boicotarea de către Stat a tuturor companiilor austricere care iși desfășoară activitatea în RO (OMV, Raiffeisen etc.)”, 27%, „Să se îndrepte împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție”, 13%, Să folosească dreptul de VETO și să blocheze deciziile UE până când Austria va accepta România în Schengen” și 21% au răspuns că „Nu pot aprecia”. Sondajul a fost realizat de Avangarde la comanda PSD, la sfârșitul lunii septembrie.

În ceea ce privește motivul pentru care Austria nu vrea România în Schengen, 33% dintre cei chestionați au indicat că „Austria nu vrea România în Senghen din motivele pe care le enumeră”, 31% au indicat că „Austria nu acceptă România în Senghen pentru că acesta este interesul Rusiei”, 10% au indicat că „România nu merită în Schengen” și 1% au indicat că „Austria nu acceptă România în Schengen pentru că statele puternice din UE nu vor România în Senghen și folosesc Austria ca pion”.

În concluzie, românii arată că sunt destul de comozi atunci când iau decizii de achiziție sau în privința schimbărilor, având în vedere faptul că anunțau un boicot total în privința Austriei, care culmea companiile austriece au reușit să facă un profit uriaș. Rămâne de cercetat în schimb strategia companiei OMV Petrom care a decis să nu mai arate românilor că o duce bine și a raportat pierderi, însă aceasta poate fi doar o strategie de sustragere a taxării pe profit.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă