12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis: "România va ajuta Republica Moldova în orice scenariu"

Klaus Iohannis: “România va ajuta Republica Moldova în orice scenariu”

Klaus Iohannis a declarat că “România este dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu”.

“Rusia a readus războiul în Europa, iar statele NATO de pe Flancul Estic, reunite în acest format de coordonare a pozițiilor noastre la nivel Aliat, pe care l-am inițiat împreună cu Președintele Poloniei în 2015, se află în prima linie a efortului de contracarare a efectelor negative ale acestui război brutal, nicio justificare.

Formatul București 9 dinamizează, în același timp, efortul multidimensional la nivelul întregii Alianțe în contextul acestui război, așa cum o reflectă și Declarația Comună pe care am adoptat-o astăzi, la acest Summit.

Agenda discuțiilor noastre a vizat consolidarea sprijinului pe care Statele Unite, dar și celelalte state aliate, inclusiv statele Formatului București 9, îl acordă Ucrainei, precum și demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Mizele efortului nostru pentru a readuce pacea în Europa sunt fără precedent și sunt recunoscute și întărite prin angajamentul fără echivoc al Statelor Unite față de securitatea pe Flancul Estic al NATO, reconfirmat astăzi prin prezența Președintelui Biden la Summitul B9 de astăzi și prin soliditatea implicării sale în regiune.

Această implicare este demonstrată de creșterea prezenței americane pe Flancul Estic, inclusiv în România, ca factor extrem de important descurajator. În același timp, salutăm și contribuim la procesul de articulare a unei Strategii dedicate Mării Negre la nivelul administrației americane.

Un prim punct esențial pe care l-am subliniat astăzi este necesitatea continuării sprijinului robust al NATO și al statelor Aliate pentru Ucraina.

Cu această ocazie, am reafirmat sprijinul multidimensional al României pentru efortul Ucrainei de contracarare a agresiunii ruse. Vreau să fie foarte clar: sprijinul pentru Ucraina înseamnă sprijin pentru securitatea României, a cetățenilor români și a NATO în ansamblu.

România, ca stat membru al NATO și al Uniunii Europene cu cea mai lungă frontieră comună cu Ucraina, va rămâne alături de autoritățile de la Kiev și de cetățenii ucraineni oricât timp va fi necesar pentru ca ei să câștige acest război.

România va continua să primească cu brațele deschise refugiații din Ucraina, așa cum a primit până acum peste 3,5 milioane de oameni, să ofere sprijin substanțial și să susțină economia ucraineană, așa cum am demonstrat prin efortul nostru de a asigura tranzitul a aproximativ 13 milioane de tone de cereale din Ucraina.

Totodată, am reafirmat astăzi susținerea României pentru deciziile NATO de la București, din 2008, în ceea ce privește perspectiva integrării euroatlantice a Ucrainei. Ucraina va deveni stat membru NATO atunci când toate condițiile vor fi îndeplinite.

Sper ca Summitul de la Vilnius din acest an să marcheze o etapă importantă în acest proces.

În al doilea rând, am pledat puternic pentru dezvoltarea eforturilor Aliate de întărire a posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic, în baza deciziilor Summitului NATO de la Madrid, precum și în anticiparea unor rezultate ambițioase ale Summitului de la Vilnius.

În acest sens, am subliniat importanța unei viziuni coerente asupra Apărării Înaintate pe întregul Flanc Estic, așa cum am discutat și decis la Madrid.

Totodată, am evidențiat necesitatea unui angajament sporit în abordarea provocărilor de securitate la Marea Neagră, având în vedere atât diversitatea și creșterea în intensitate a acestora, cât și consacrarea Mării Negre drept zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică în Noul Concept Strategic al NATO.

În al treilea rând, am subliniat în cadrul Summitului B9 necesitatea de a susține, cu toată forța, ordinea internațională bazată pe reguli, în ciuda eforturilor Moscovei de a distruge acest pilon fundamental al păcii, securității și prosperității noastre comune. România este implicată activ în eforturile de tragere la răspundere a Rusiei, la nivel internațional, pentru crimele odioase comise în Ucraina.

Cel de-al patrulea și ultimul punct pe care l-am susținut astăzi este necesitatea de a ne spori angajamentul față de partenerii cei mai vulnerabili în fața efectelor agresiunii ruse.

Astfel, creșterea rezilienței Republicii Moldova este esențială, mai ales în lumina recentelor încercări de destabilizare pe care le-am condamnat cu tărie.

România va continua să acționeze ca un Aliat de încredere și va contribui cu toată forța sa la întărirea NATO.

Rămânem uniți în fața acestei agresiuni fără precedent în istoria noastră recentă, apărăm cu hotărâre fiecare centimetru de teritoriu Aliat, iar cel mai important este că astfel românii au cele mai solide garanții de securitate din istoria noastră!”, a transmis Iohannis.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă