21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis, prezent la simpozionul internațional „The Idea of Europe”, organizat de...

Klaus Iohannis, prezent la simpozionul internațional „The Idea of Europe”, organizat de Universitatea Vytautas Magnus din Kaunas: “Fără educație nu este nimic”

Iohannis a fost prezent în cadrul simpozionului internațional „The Idea of Europe”, organizat de Universitatea Vytautas Magnus din Kaunas. La sfârșitul discursului său, acesta a fost întrebat de către reporteri, cum pot tinerii să influențeze procesul de luare a deciziilor, mai ales în ce privește chestiunile de mediu și drepturile omului, pe viitor, în Uniunea Europeană.

“Este destul de clar că fără educație nu este nimic. Educația păstrează, creează baza societăților noastre. Fără educație, este doar declin. Așa că este destul de clar că tot ceea ce facem, facem pentru generația următoare, iar această educație este un lucru despre care oamenii vorbesc chiar mult. Fiecare este specialist în educație, iar acest lucru este adevărat din multe puncte de vedere.

Avem valori, am discutat despre solidaritate, democrație, drepturile omului, statul de drept – aceste valori trebuie transmise generațiilor următoare.

Acest lucru este posibil doar prin educație, pentru că aceste valori nu vin din altă parte. Vin de la generațiile trecute. Acestea sunt esența înțelepciunii părinților generației noastre.  Au fost create și trebuie să le transmitem generației următoare. Asta se poate face doar prin educație și, firește, dacă facem lucrurile cum trebuie, generația viitoare – le spunem tineri – va lua deciziile corecte pentru națiunile noastre, pentru Uniunea noastră, pentru omenire. De aceea, educația este atât de importantă și este datoria noastră să oferim tinerei generații pârghiile potrivite într-un mod care să îi asigure cunoștințele, abilitățile și instrumentele necesare a putea face aceste lucruri.

Doresc să intru puțin mai în detaliu în ce privește două chestiuni: educația privind schimbările climatice și educația prin cultură, pentru că ne aflăm în Capitala Culturală a Europei.

Schimbările climatice sunt o realitate. Ne întâlnim, discutăm, dezvoltăm proiecte, abordări, măsuri de prevenire a accentuării schimbărilor climatice,  dar acestea se întâmplă.

Așa că trebuie să educăm tânăra educație pentru a ști cum să facă față actualelor schimbări climatice și ce este de făcut pentru a preveni o catastrofă climatică.  Dacă nu îi învățăm, nu vor ști ce să facă. Iar dacă vorbim despre schimbările climatice, nu este deloc ușor să fim de acord în privința lucrurilor care sunt de făcut, care trebuie făcute pentru că dacă noi – cu toții – nu ne schimbăm stilul de viață, schimbarea climatică se va transforma într-o catastrofă climatică.

Nu trebuie doar să schimbăm tipul de combustibil pentru mașini, trebuie să ne schimbăm stilul de viață, dacă vrem să păstrăm Pământul așa cum îl știm și asta trebuie să îi învățăm pe cei tineri.

Nu totul poate fi prevenit. Vor fi inundații, vor continua, sunt mai multe și mai frecvente, vor fi furtuni. Tinerii vor trebui să știe, când vor avea familiile lor, cum să le protejeze, ce să facă în caz de inundații, în caz de tornadă. Tânăra generație trebuie învățată totul, trebuie să îi oferim instrumentele necesare pentru a acționa corect, pentru a-și proteja familiile, pentru a continua să ne protejăm valorile noastre comune, să formăm națiuni puternice.

Cultura – deseori oamenii cred că este doar pentru divertisment. Îndrăznesc să spun că este și esența societății, se află în esența sufletelor noastre și este o parte vitală a vieților noastre. 

Personal, cred că programul Capitale Culturale Europene este unul dintre cele mai prețioase programe europene și are efecte sustenabile pozitive.

Am avut șansa să cunosc aceste efecte datorită orașului meu natal, Sibiu, în România, care a fost Capitală Europeană a Culturii în 2007.

Transformarea a fost uriașă, sustenabilă, pozitivă și doresc acest lucru și orașului Kaunas, care să beneficieze, de asemenea, efecte pozitive fiind Capitală Culturală Europeană.

Și da, cultura educă. Totodată, cultura transformă, dă speranță, perspective și creează unitate și solidaritate. Așadar, da, cultura educă, și de aceea este foarte important să dăm tinerei generații șansa de a fi parte a culturii, nu de a contempla cultura, ci de a fi parte din ea, iar acest lucru este extrem de prețios într-o capitală culturală europeană.

Permiteți-mi să închei, vă mulțumesc pentru această oportunitate! Doresc orașului Kaunas tot ce e mai bun în cultură, în dezvoltare! Iar dumneavoastră, domnule Rector, vă mulțumesc pentru că ați găzduit această întâlnire și pentru că ne-ați oferit șansa de a vorbi despre aceste lucruri foarte importante. Vă mulțumesc!”, a fost răspunsul lui Iohannis.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă