0.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeInternaționalJoe Biden, atac frontal la Donald Trump: „O amenințare la adresa democrației”

Joe Biden, atac frontal la Donald Trump: „O amenințare la adresa democrației”

Joe Biden a lansat un avertisment sumbru cu privire la soarta democraţiei americane, atacându-l foarte direct pe Donald Trump, contracandidatul pentru alegerile prezidenţiale din 2024 tocmai.

Președintele american a afirmat că ideologia adversarului său republican şi a partizanilor săi „ameninţă însăşi esenţa naţiunii noastre”.

„Democraţiile nu mor neapărat prin forţa armelor. Ele pot muri când oamenii tac, când oamenii nu se mobilizează sau când nu condamnă atacurile împotriva democraţiei. Când oamenii sunt dispuşi să abandoneze ceea ce este mai preţios pentru că se luptă cu frustrarea, deziluzia, oboseala, cu un sentiment de excludere”, a spus preşedintele democrat.

Pentru acest discurs, al patrulea potrivit Casei Albe pe care îl consacră temei democraţiei, Joe Biden a mers în Arizona, fief electoral al fostului senator republican John McCain.

Democratul de 80 de ani, candidat pentru un al doilea mandat, a fost legat de fostul erou de război printr-o prietenie trecând peste diviziunile partizane, simbol, în opinia sa, al valorilor ameninţate de republicanul Donald Trump.

Favorit detaşat al primarelor republicane, fostul preşedinte este acuzat de justiţie că a jucat un rol în asaltul asupra Capitoliului la Washington pe 6 ianuarie 2021 şi că a încercat să inverseze rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020.

În discursul său, Joe Biden a pronunţat numele adversarului său, fapt rar, şi a preluat de câteva ori fragmente din discursurile lui Trump pentru a le denunţa.

„Trump spune că Constituţia i-a dat, citez, dreptul de a face ce vrea ca preşedinte”, a afirmat democratul, denunţând o „noţiune periculoasă”, atacând şi răspândirea „teoriilor conspiraţiei” de către adversarul său şi dorinţa acestuia de a dezbina ţara.

El a apreciat că predecesorul său „nu a fost ghidat de Constituţie, de simţul datoriei sau de respectul faţă de compatrioţi, ci de răzbunare şi ranchiună”.

Bătălia electorală dintre cei doi a căpătat o nouă dimensiune săptămâna aceasta, când au vizitat, unul după celălalt, în regiunea Detroit nord, leagănul industriei auto americane.

În timp ce marele sindicat UAW a lansat o grevă fără precedent împotriva a trei mari producători auto, Joe Biden a participat la un pichet de grevă în faţa porţilor unei fabrici a General Motors, fapt nemaivăzut pentru un preşedinte american.

Donald Trump a vizitat o mică fabrică, care nu face parte din rândul sindicatului. Fiecare urmăreşte să seducă electoratul popular, şi în special clasa muncitoare albă, al cărei vot ar putea fi decisiv în 2024.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...

Doar un alt ministru slugarnic mafiei

Încă de când se coceau legile “României Educate”, menite să dea lovitura fatală școlii românești, am argumentat de ce noua legislație din sistemul de...

Un baron PSD deszăpezește drumurile din Tulcea până în 2025

Un fost deputat PSD, abonat la banii statului, dar în special la CJ Tulcea, va încasa peste 4 milioane de euro pentru deszăpezirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă