4 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeInternaționalIstoria "Black Friday". Ziua reducerilor și shoppingului nebun

Istoria “Black Friday”. Ziua reducerilor și shoppingului nebun

“Black Friday”, ziua de după Ziua Recunoștinței, este foarte cunoscută în Statele Unite și nu numai, fiind marcată de reduceri uriașe. În SUA se estimează că aproximativ 166 de milioane de consumatori americani au făcut cumpărături în weekendul Black Friday în 2022.

Ce este “Black Friday”?

Black Friday este o zi emblematică din calendarul de shopping, caracterizată de reduceri masive și o agitație nebună în magazinele fizice și online. Cu toate că astăzi este una dintre cele mai așteptate zile de cumpărături din an, istoria “Black Friday” are origini interesante și evoluții surprinzătoare.

Termenul “Black Friday” a fost folosit pentru prima dată în anii ’60 în Statele Unite. Se spune că acesta a fost folosit inițial de către polițiștii din Philadelphia pentru a descrie traficul intens și haosul din oraș în ziua de vineri, care venea după sărbătoarea Thanksgiving (n.r. “Ziua Recunoștinței”). La acea vreme, mulți oameni începeau să-și facă cumpărăturile pentru Crăciun, ceea ce crea aglomerație în oraș.

Treptat, termenul “Black Friday” a devenit sinonim cu începutul oficial al sezonului de cumpărături de Crăciun și cu reducerile substanțiale pe care magazinele le ofereau pentru a atrage clienți. Retailerii au văzut această zi ca pe o oportunitate de a-și echilibra balanța financiară, înregistrând profituri “în negru” (de aici și numele “Black Friday”) datorită vânzărilor masive. În această zi, prețurile erau reduse semnificativ, iar clienții se îndreptau spre magazine în căutarea unor oferte avantajoase.

Black Friday a continuat să câștige popularitate și să se extindă în întreaga lume, devenind o tradiție internațională în domeniul cumpărăturilor.

“Black Friday” a provocat între 1 și 17 decese începând din 2010. Jdimytai Damour este singura persoană ucisă direct de o vânzare de “Black Friday”. Angajata de 34 de ani a fost călcată în picioare de o mulțime la un WalMart din Long Island în Vinerea Neagră din 2008. Dacă includem accidentele de mașină, sinuciderile angajaților din magazine și atacurile de cord fatale, bilanțul victimelor de Black Friday ajunge la 17 morți și 125 de răniți, notează presa internațională.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Trupa de rock KISS a susținut ultimul concert. “Ceea ce am realizat este extraordinar”

Sâmbătă seară, trupa KISS a încheiat ultimul spectacol din turneul de adio "The End of the Road", la faimoasa Madison Square Garden din New...
00:00:37

VIDEO. Bărbați înarmați au ucis mai multe persoane într-un atac asupra unui autobuz în nordul Pakistanului

Bărbați înarmați au atacat sâmbătă (2 decembrie) un autobuz în apropiere de orașul Chilas din nordul Pakistanului, ucigând cel puțin opt pasageri și rănind...

Cod portocaliu și cod galben de viituri în Transilvania, de duminică până luni

În Transilvania au intrat în vigoare un cod portocaliu și un cod galben de viituri, valabile de duminică, 3 decembrie, până luni, 4 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă