29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăPoliticăIohannis: România va semna un acord de cooperare în domeniul securității cu...

Iohannis: România va semna un acord de cooperare în domeniul securității cu Ucraina

România va semna joi dimineaţă un acord de cooperare în domeniul securităţii cu Ucraina, a anunţat miercuri, la Washington, preşedintele României, Klaus Iohannis, într-un briefing pentru jurnaliştii români.

„Vom semna aici, la Washington, probabil mâine dimineaţă, Acordul de cooperare în domeniul securităţii între România şi Ucraina, în implementarea Declaraţiei G7 adoptate în marja Summitului NATO de anul trecut. Astfel ne alăturăm celorlalţi aliaţi şi parteneri care au semnat deja acest tip de document bilateral cu Ucraina”, a explicat Iohannis, care participă la summitul aniversar al NATO din capitala SUA.

Reprezentanţii Alianţei Atlantice vor agrea totodată un sprijin sporit şi pentru alţi parteneri ai NATO afectaţi de războiul din Ucraina.

„Totodată, vom agrea la nivel aliat un sprijin sporit pentru alţi parteneri vulnerabili afectaţi de război şi de comportamentul agresiv al Rusiei, iar pentru noi, evident, importanţa cea mai mare în acest context o acordăm Republicii Moldova. Şi, după cum o să vedeţi în declaraţia finală, Republica Moldova este reflectată adecvat în declaraţie. Aceasta trebuie sprijinită să contracareze atacurile permanente hibride din partea Rusiei”, a pledat Iohannis.

Consolidarea securităţii Ucrainei şi a Republicii Moldova înseamnă, până la urmă, sporirea propriei noastre securităţi şi a securităţii întregului spaţiu euroatlantic, a adăugat şeful statului român.

Klaus Iohannis la Washington: „România sprijină Ucraina și Moldova cu sisteme Patriot, pentru că putem”

Iohannis: „România va fi recompensată rezonabil de NATO pentru că a donat un sistem Patriot Ucrainei”
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o conferință de presă, din cadrul Summit-ului aniversar al NATO de la Washington, că se așteaptă ca România să fie recompensată „rezonabil” pentru că a donat un sistem Patriot Ucrainei. El a precizat că sunt negocieri cu aliații NATO, astfel încât, țara noastră să primească mai devreme sisteme care să asigure spațiul aerian național.

„Rusia rămâne cel mai mare risc pentru securitatea europeană şi euroatlantică, iar NATO trebuie să fie pregătită să se apere. Unitatea şi solidaritatea reprezintă clar avantajul nostru strategic şi s-a văzut în anii de când a început agresiunea rusă împotriva Ucrainei foarte clar acest lucru”, a ținut să precizeze președintele Klaus Iohannis.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă