37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInternaționalKlaus Iohannis la Washington: „România sprijină Ucraina și Moldova cu sisteme Patriot,...

Klaus Iohannis la Washington: „România sprijină Ucraina și Moldova cu sisteme Patriot, pentru că putem”

Iohannis: „România va fi recompensată rezonabil de NATO pentru că a donat un sistem Patriot Ucrainei”

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o conferință de presă, din cadrul Summit-ului aniversar al NATO de la Washington, că se așteaptă ca România să fie recompensată „rezonabil” pentru că a donat un sistem Patriot Ucrainei. El a precizat că sunt negocieri cu aliații NATO, astfel încât, țara noastră să primească mai devreme sisteme care să asigure spațiul aerian național.

„Rusia rămâne cel mai mare risc pentru securitatea europeană şi euroatlantică, iar NATO trebuie să fie pregătită să se apere. Unitatea şi solidaritatea reprezintă clar avantajul nostru strategic şi s-a văzut în anii de când a început agresiunea rusă împotriva Ucrainei foarte clar acest lucru”, a ținut să precizeze președintele Klaus Iohannis.

„Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donăm Patriot, pentru că putem şi pentru că aşa este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel, într-un stat care are forţa, energia şi capacitățile să exporte securitate în întreaga regiune”.

Președintele Iohannis și-a exprimat speranța, că un nou sistem Patriot va intra în posesia României. „Dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat. Dar, cred că vom obţine şi sisteme care vor fi livrate mai repede, care să compenseze donarea acestui sistem Patriot.”

România va semna joi dimineaţă un acord de securitate bilateral cu Ucraina, a mai spus Klaus Iohannis.  „Vom semna mâine dimineaţă acordul de securitate între România şi Ucraina. Astfel, ne alăturăm celorlalţi aliaţi care au semnat acest tip de document bilateral”, a adăugat președintele.Dana Macsim
Dana Macsimhttp://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă