14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăPoliticăIohannis explică cum s-au sucit autoritățile din România în cazul dronei rusești...

Iohannis explică cum s-au sucit autoritățile din România în cazul dronei rusești de la Plauru

Iohannis a dat explicații despre modul cum au gestionat autoritățile din România situația dronei rusești căzută în satul Plauru, din județul Tulcea, de lângă granița cu Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la Palatul Cotroceni, la finalul Summitului Inițiativei celor Trei Mări, că România a informat NATO cu privire la resturile descoperite lângă granița cu Ucraina și care ar putea proveni de la o dronă rusească, potrivit stiripesurse.ro.


„ În situatia în care ne aflăm, cu război la graniță, avem o situație fluidă, cum spun experii: azi avem altă situație decât ieri.

Toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună-credință și în baza dovezilor de care am dispus noi. Nu putem face afirmatii care angajează statul român în baza unor supoziții, trebuie să avem dovezi pentru asta. Ministerul Apărării m-a informat cu bună credință, sunt sigur, între timp situația s-a schimbat, au apărut astfel de piese.

Intre timp, am informat aliatii NATO. Ambasadorul nostru de la NATO a fost insarcinat sa-l informeze pe secretarul general, in al doilea rand sa informeze aliatii, lucru care s-a intamplat chiar in aceasta dimineata”, a declarat șeful statului.

Anterior, Iohannis a declarat că a fost informat de MApN cu privire la descoperirea în Plauru (Tulcea) a unor resturi care ar putea proveni de la drone, șeful statului precizând că România se bucură de cele mai puternice garanții de securitate din istoria sa.

După ce susțineau că niciun obiect aerian n-a ajuns pe teritoriul României, specialiștii Armatei Române au ridicat fragmente dintr-o dronă care ar fi căzut în Delta Dunării

Reprezentanți ai Armatei Române au ridicat, în cursul zilei de 6 septembrie 2023, din apropierea satului Plauru (județul Tulcea), fragmente provenite dintr-o presupusă dronă a Rusiei care ar fi căzut pe teritoriul României.

Această precizare a fost făcută, prin telefon, la postul de televiziune Digi 24, de Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, din care face parte satul Plauru. Apoi, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a confirmat că specialiști din MApN au găsit asemenea bucăți metalice pe teritoriul județului Tulcea și le vor supune unei expertize. Satul Plauru este pe malul românesc al brațului Chilia, având, de-a lungul Dunării, o lungime de circa 1,9 kilometri. Pe malul opus al brațului Chilia se află orașul Ismail din Ucraina.

O delegație condusă de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a aflat, de-a lungul zilei de 6 septembrie 2023, în județul Tulcea. Delegația a fost inițial în comuna Ceatalchioi, apoi a plecat spre Chilia Veche. Din delegație au făcut parte șeful Statului Major al Apărării și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, precum și purtătorul de cuvânt al MApN.

Nu este elucidat în ce zi ar fi căzut, pe teritoriul României, bucățile de dronă care au fost găsite în ziua de 6 septembrie 2023. Deplasarea, la 6 septembrie, a conducerii MApN în Delta Dunării s-a făcut după ce Ministerul de Externe al Ucrainei a anunțat, în dimineața zilei de 4 septembrie 2023, că o dronă pe care Rusia o lansase asupra orașului Ismail din Ucraina “a detonat” pe teritoriul României. În aceeași zi, la București, atât Ministerul Apărării Naționale cât și Ministerul de Externe au respins informațiile. Drept urmare, ministrul de Externe al Ucrainei a susținut că țara lui deține imagini ale exploziei de pe teritoriul României și că poate oferi imaginile și părții române, dacă le dorește.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă