36.4 C
București
sâmbătă, 2 iulie 2022
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăSindicaliştii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara se pregătesc de grevă

Sindicaliştii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara se pregătesc de grevă

Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara sunt chemaţi, luni şi marţi, să semneze pentru declanşarea grevei generale, după ce vineri niciun reprezentant al administraţiei societăţii nu a fost prezent la concilierea stabilită de ITM, conflictul colectiv de muncă fiind declanşat din august.

Liderii de sindicat din cadrul structurii energetice hunedorene susţin că vineri, la concilierea stabilită de ITM Hunedoara, nu a fost prezent niciun reprezentant al administraţiei CEH, aceştia fiind "prea ocupaţi cu concedierile colective”, informează Mediafax.

În aceste condiţii, salariaţii sunt chemaţi să spună dacă sunt de acord sau nu cu declanşarea grevei generale.

”Administraţia CEH nu a fost prezentă la ITM pentru concilierea conflictului colectiv de muncă, ci a cerut, printr-o adresă, păstrarea termenului de 6 septembrie, invocând programul încărcat din cauza concedierilor colective. Salariaţii CEH sunt chemaţi luni şi marţi să semneze tabelele pentru acordul cu privire la declanşarea grevei”, a declarat preşedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica.

Sindicaliştii de la "Muntele" au reuşit să schimbe data concilierii cu administraţia Complexului Energetic Hunedoara, cerând Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara să aducă mai repede administraţia şi sindicatele la conciliere, termenul iniţial pentru discuţii fiind stabilit pentru 6 septembrie. Cererea sindicaliştilor a primit răspuns favorabil din partea ITM Hunedoara, iar cele două părţi au fost notificate, joi, ca vineri să se prezinte la sediul inspectoratului.

Concilierea este o etapă importantă, întrucât angajaţii CEH nu au contract colectiv de muncă, iar stabilirea unui acord ar înseamnă încheierea unui act între administraţie şi sindicate în urma căruia salariaţii complexului hunedorean vor beneficia de drepturi pe care nu le-au mai primit din luna martie.

Săptămâna viitoare, cei 840 de salariaţi ai Complexului Energetic Hunedoara care urmează să fie concediaţi colectiv de la 1 octombrie vor primi notificările din partea administraţiei.Conflictul colectiv de muncă la CEH a fost declanşat în data de 12 august, după ce negocierile dintre administraţie şi sindicate purtate pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă au fost suspendate, întrucât nu au putut fi garantate sumele necesare pentru plata drepturilor salariaţilor.

Cei peste 6.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara nu mai au contract colectiv de muncă din martie când, în prima fază a insolvenţei societăţii, actul a fost denunţat ilegal de administratorul judiciar, GMC Craiova. Vechiul contract colectiv de muncă, neaplicat din martie anul curent, a expirat la data 1 august.

Cele mai citite

După Kazahstan, o altă fostă republică sovietică asiatică are parte de un protest public

După ce anul 2022 a debutat cu un protest violent extins în Kazahstan, o altă fostă republică sovietică are parte acum de un protest...

Sondaj: Cei mai mulți americani nu vor ca Biden să candideze pentru al doilea mandat

Şapte din zece americani nu vor ca preşedintele SUA, Joe Biden, să candideze pentru un al doilea mandat, potrivit unui sondaj. O treime dintre respondenţi...

Trupele armate ucrainene au curățat Insula Șerpilor de ce lăsaseră trupele ruse

Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare în Insula Șerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după...
Ultima oră
Pe aceeași temă