19.7 C
București
vineri, 22 octombrie 2021

Magistrații avertizează Guvernul că nu avea dreptul să modifice, prin OUG, organizarea judiciară

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) atrag atenţia Guvernului Cîțu că nu avea dreptul să modifice organizarea judiciară prin Ordonanță de Urgență.

Acest punct de vedere este exprimat într-un comunicat de presă difuzat joi, 31 decembrie, de cele două asociații, ca reacție la o Ordonanță de Urgență adoptată miercuri, 30 decembrie 2020. Ordonanța se referă la modificarea unei prevederi din Legea 304 / 2004 privind organizarea judiciară.

„Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pe chestiuni ce ţin de organizarea judiciară, în cazul de faţă prorogarea intrării în vigoare a unor prevederi legale privind compunerea completelor de judecată în apel, desconsideră votul a peste 6,4 milioane de cetăţeni şi Constituţia României. Reamintim că, în anul 2019, cu ocazia alegerilor europarlamentare a avut loc şi un referendum pe justiţie, iar una dintre întrebări a fost: Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?. Referendumul a fost adoptat, peste 6,4 milioane de cetăţeni votând DA”, subliniază comunicatul de presă transmis de AMR și AJADO.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă