16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoFacturi record, în cartierele ANL din Capitală

Facturi record, în cartierele ANL din Capitală

România este lovită de valul de caniculă, dar cetățenii încă resimt facturile “fierbinți” pentru sezonul rece. În Capitală, locuitorii unui cartier ANL din sectorul 4 au primit facturi la întreținere de aproape 2.000 de lei, pentru un apartament de trei camere.

O familie cu trei membri care locuiește în cartierul ANL din zona crematoriului din sectorul 4 al Capitalei, în apropiere de Delta Văcărești, a plătit, pentru întreținere, la un apartament cu trei camere, între 1.800 și 2.000 de lei, facturi aferente lunilor din sezonul rece.

Cele mai mari sume au fost pentru încălzire.

Viață grea și în cel mai mare cartier ANL

După cum a arătat cotidianul național “România liberă”, de facturi uriașe la întreținere au avut parte și locatarii celui mai mare cartier ANL din România, “Brâncuși”, din sectorul 6 al Capitalei.

Avantajul celor care locuiesc în aceste carteire este că, față de cei mai mulți bucureșteni, cu proprietăți racordate la sistemul public de termoficare, au avut parte de căldură în sezonul rece.

Nu au beneficiat însă de subvenție și de aici facturile impresionante.

Blocurile din aceste cartiere ANL au centrale termice proprii, însă mulți spun că sistemele consumă mult prea mult.

ANL Brâncuși București
Cei mai mulți locatari ai cartierului ANL Brâncuși din Capitală trebuie să plătească facturi uriașe pentru termoficare. / București / 7 martie 2022 / Foto România liberă / Laurențiu Mușoiu

În cartierul ANL “Brâncuși”, locatarii au primit facturi chiar mai mari decât cele venite pentru cartierul similar din sectorul 4, aici administrația publică locală dând vina pe gradul avansat de uzură al centraleor termice ale blocurilor.

Centrale învechite – consum mare

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, dădea asigurări că administrația publică locală se află în proces de evaluare a centralelor, pentru a stabili care dintre ele trebuie înlocuite.

Ciucu nu a menționat însă dacă locatarii vor suporta întreg costul înlocuirii.

Până la această dată, nu au fost înlocuite alte centrale, în afară de cele schimbate înainte de iarna trecută, de către locatari.

La rândul lor, nici bucureștenii clienți ai Companiei Municipale Termoenergetica nu au avut parte de facturi mici iarna trecută, dar sumele au fost totuși la jumătate față de cele din cartierele ANL menționate.

Diferența majoră este că de la Termoenergetica nu s-a livrat suficient agent termic, iar în cele mai multe locuințe a fost frig.

Următorul sezon rece îi așteaptă pe locuitorii Capitalei cu facturi și mai mari, după ce primarul Nicușor Dan și consilierii generali Au decis majorarea prețului la gigacalorie pentru populație, iar edilul vrea să reducă și mai mult subvenția.

Majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie este necesară, a declara, în urmă cu aproximativ trei luni, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, menţionând că acest tarif nu a mai fost schimbat din 2011.

“Un proiect extrem de important – majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie, pentru care propunerea este 330 de lei. Este o majorare necesară, pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menţinerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce priveşte mediul. Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General pentru această majorare, care este absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din anul 2011 şi prin această modificare ajungem la o sumă care este apropiată de cea a oraşelor din România care au sisteme centralizate de termoficare”, declara edilul-șef înaintea ședinței în care a fost majorat tariful la gigacalorie.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Fiabilitatea testelor de sarcină: rezultate fals pozitive și fals negative

Testul de sarcină efectuat la domiciliu este una dintre cele mai simple și mai fiabile metode de confirmare a unei sarcini, cu condiția să...

Melodia interzisă de festivalul Oktoberfest

Decizia organizatorilor Oktoberfest din München de a interzice difuzarea hitului "L'Amour Toujours" în cadrul celebrului festival al berii a venit ca răspuns la o...

Clasamentul WTA la zi. Simona Halep a urcat trei locuri fără să joace

Chiar dacă nu a jucat, Simona Halep a urcat trei poziții în clasamentul jucătoarelor profesioniste dat publicității astăzi de WTA. Fostul lider mondial ocupă...
Ultima oră
Pe aceeași temă