25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoSe redeschid două puncte de frontieră. Bucovinenii din România și Ucraina sunt...

Se redeschid două puncte de frontieră. Bucovinenii din România și Ucraina sunt frați, afirmă guvernatorul din Cernăuți

Locuitorii din Bucovina, fie că sunt din România fie că sunt din Ucraina, sunt frați, afirmă guvernatorul din Cernăuți, Serghii Osaciuk.

Mesajul guvernatorului ucrainean este transmis cu prilejul deschiderii a două puncte suplimentare de trecere a frontierei între România și Ucraina.

Mesajul este scris pe contul de Facebook al guvernatorului în limba ucraineană. În traducere, mesajul este următorul:

„Doi ani de munca mea activă dau rezultate – reconstrucția se termină, deschiderea unor porți suplimentare ucrainene către UE nu este după colț. Ca în orice succes, în aceste puncte de control din Bucovina vor fi mulți părinți, oameni cu aceleași gânduri, asistenți, dar, cel mai important, sunt beneficiari ucrainenii și toți europenii liberi, frații bucovineni români”

Guvernatorul regiunii Cernăuți lansează și o critică.

„Cineva (de fapt toate numele sunt cunoscute) nu a putut folosi granturi europene pentru reconstructie, a ordonat punerea lucrărilor în conservare, nu a vrut puncte de control suplimentare, si a vrut sa controleze totul doar prin „Porubne”, iar noi am reusit”

Acum un an, guvernatorul regiunii afirma că „avem aproape 300 de kilometri de frontieră de stat comună a Ucrainei și României în regiunea Cernăuți, dar astăzi există un singur punct de trecere a frontierei internaționale. Această situație este inacceptabilă”.

Cele două puncte de frontieră care se redeschid sunt la Krasnoilsk (Crasna) și la Diakivți. La Crasna trăiesc peste 9000 de locuitori, dintre care majoritatea sunt etnici români. Vama Diakivți este în satul Probotești din raionul Herța. Relatările istorice spun că satul Probotești a fost practic tăiat în două de linia frontierei, în anul 1940, când URSS a ocupat Ținutul Herței.

Guvernatorul din Cernăuți redeschide, după 12 ani, două puncte de frontieră

Punctele vamale care se redeschid sunt denumite Diakivţi-Racovăţ și Krasnoilsk-Vicovul de Sus. Ele fuseseră închise acum 12 ani.

Dintre replicile primite pe internet la acest anunț de redeschidere, cele mai multe sunt pozitive. Una dintre recomandări este să se refacă și drumul dintre orașul Cernăuți și localitatea Storojineț, acesta fiind la frontieră.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Noua idee a lui Kissinger: Ucraina ar trebui tratată ca membru NATO

Henry Kissinger a declarat într-un interviu acordat Wall Street Journal că, după modul în care Rusia s-a comportat în Ucraina, "acum consider că Ucraina trebuie să...

Avertizare de inundații, pe râuri din șase bazine hidrografice

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râurile mici din bazinele hidrografice Vişeu,...

Noua idee a lui Kissinger: Ucraina ar trebui tratată ca membru NATO

Henry Kissinger a declarat într-un interviu acordat Wall Street Journal că, după modul în care Rusia s-a comportat în Ucraina, "acum consider că Ucraina trebuie să...
Ultima oră
Pe aceeași temă