14 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Sârbii din fosta Iugoslavie aleg naționalismul

Sârbii din fosta Iugoslavie aleg naționalismul, încurajând utilizarea alfabetului slav (chirilic) în defavoarea celui latin.

Parlamentele din Serbia şi Republica Srpska au aprobat simultan, miercuri, 16 septembrie 2021, două legi similare. Cele două legi vor să stimuleze utilizarea alfabetului slav, în defavoarea celui latin, în Serbia şi Republica Srpska.

Republica Srpska este o regiune cu populație predominant sârbă din Bosnia – stat rezultat din dezmembrarea Iugoslaviei. Serbia, la rândul ei, este cel mai mare dintre statele rezultate din fosta Iugoslavie.

Sârbii din fosta Iugoslavie aleg naționalismul

Votul similar dat de deputații din Serbia şi Republica Srpska a fost exprimat cu prilejul Zilei Unităţii Sârbe, care este sărbătorită în Serbia şi în Republica Srpska.

Agențiile de presă occidentale amintesc în acest context o luare de poziție a ministrului de Interne de la Belgrad, Aleksander Vulin. Acum trei luni, el sugera o reunificare politică a sârbilor din Balcani. „Pentru mine, lumea sârbă este o ţară unificată. Dar în mod paşnic, fără să fi fost tras vreun foc de armă”, a spus ministrul de Interne al Serbiei.

Serbia este o țară care dorește să fie primită în UE dar are resentimente față de SUA. Pe de altă parte, Serbia are relații tradiționale, foarte bune, cu Rusia, care folosește și ea alfabetul slav. Din punct de vedere militar, Serbia cooperează și cu unele țări NATO, inclusiv cu România, dar și cu Rusia.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă