12.7 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Premierul britanic cere ca Iranul să suporte consecințele pentru atacul asupra Mercer Street

„Acesta a fost evident un atac inacceptabil şi scandalos împotriva navigaţiei comerciale”, a spus Johnson în faţa presei. „Iranul trebuie să suporte consecinţele pentru ceea ce a făcut”, a indicat şeful guvernului de la Londra.

„Un cetăţean britanic a murit. Este absolut vital ca Iranul şi orice altă ţară să respecte libertăţile navigaţiei în lume şi Regatul Unit va continua să insiste asupra acestui lucru”, a mai subliniat Boris Johnson, fără să menționeze că și un cetățean român a fost ucis.

Petrolierul Mercer Street, deţinut de filiala britanică a companiei Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost atacat joi în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei. Doi membri ai echipajului, un român şi un britanic, şi-au pierdut viaţa.

Israelul, SUA şi Marea Britanie au acuzat direct Iranul pentru acest atac, acuzaţii dezminţite de Teheran.

„Pot spune cu certitudine absolută că Iranul a condus acest atac (…) Există dovezi pentru aceasta”, a susţinut premierul israelian Naftali Bennett, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Statele Unite „sunt sigure că Iranul a desfăşurat atacul”, adăugând că Washingtonul „se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de aceasta pentru o replică adecvată şi iminentă”.

Acest atac „deliberat, ţintit şi ilegal” constituie „o încălcare evidentă a dreptului internaţional de către Iran”, a afirmat la rândul său ministrul de externe britanic Dominic Raab

Iranul a reacţionat negând orice responsabilitate. „Dacă aceste ţări au vreo dovadă care să le demonstreze afirmaţiile false, ar fi trebuit să le şi arate”, a declarat un purtător de cuvânt al MAE iranian, Saeed Khatibzadeh. „Republica Islamică Iran nu va ezita nicio clipă în a-şi proteja securitatea şi interesele naţionale, şi va răspunde fără întârziere, cu forţă şi seriozitate, oricărei eventuale acţiuni hazardate”, a adăugat acesta, conform site-ului ministerului.

Ultima oră
Pe aceeași temă