16.3 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Merkel contează pe discuţiile între May şi Corbyn

”Sperăm ca discuţiile intensive de la Londra să conducă, până miercurea viitoare, când va avea loc summitul nostru extraordinar, la o poziţie pe care premierul britanic Theresa May să poată să ne-o prezinte şi pe care să o putem discuta”, a declarat joi conducătoatrea germană într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Leo Varadkar, potrivit Reuters.

”Noi ne vom reuni atunci în 27. Până în ultimul moment, vom face totul, aşa cum am spus deja, pentru a evita o plecare dezordonată (fără acord)”, a subliniat conducătoarea germană.

Angela Merkel a insistat asupra evoluţiei situaţiei în Regatul  Unit, unde Theresa May a făcut un viraj în direcţia opusă anunţând, marţi seara, că vrea să caute o soluţie împreună cu opoziţia laburistă în vederea găsirii unei majorităţi care să susţină acordul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) şi că vrea să le ceară europenilor o nouă amânare – cât mai scurtă posibil – a datei Brexitului.

Varadkar, a cărui ţară se află în prima linie, întrucât va împărţi după Brexit singura frontieră terestră între Regatul Unit şi Uniunea Europeană, i-a îndemnat pe partenerii europeni să dea dovadă de răbdare în timp ce discuţiile între partide continuă la Londra.

Obiectivul, a declarat el, este evitarea unui ”no deal”, ”un rezultat pe care niciunul dintre noi nu-l vrea”.

”Foiletonul continuă la Londra şi cred că trebuie să avem răbdare şi să fim înţelegători în privinţa impasului în care se află ei (britanicii). Însă, bineînţeles, orice nouă prelungire (a Brexitului) va necesita şi va trebui să aibă o soluţie credibilă şi realistă”, a adăugat liderul irlandez.

Ultima oră
Pe aceeași temă