-1.1 C
București
joi, 20 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalLukașenko spune că este pregătit să împartă puterea în Belarus dar nu...

Lukașenko spune că este pregătit să împartă puterea în Belarus dar nu la presiunea străzii

Aparenta sa concesie a venit după ce politicianul de opoziție exilat Sviatlana Tsikhanouskaya a declarat că este dispusă să conducă țara.
 
Pe fondul cererilor tot mai mari de a renunța după cel mai mare protest împotriva sa de până acum, Lukașenko s-a confruntat luni dimineață cu un scandal din partea muncitorilor de la o fabrică pe care a vizitat-o la Minsk, oamenii scandau ” Demisia” chiar în timp ce Likanșenko încerca să le răspundă la întrebări.
 
Oponenții lui Lukașenko au declarat că acesta a fraudat alegerile prezidențiale din 9 august pentru a obține un al șaselea mandat. Lukașenko neagă că ar fi pierdut, invocând rezultatele oficiale care i-au dat puțin peste 80% din voturi.
 
El le-a spus luni, angajaților fabricii, că nu vor avea loc noi alegeri prezidențiale, lucru pe care opoziția și-l dorește, până la a fi ucis.
 
Agenția oficială de știri Belta l-a citat spunând că ar fi dispus să împartă însă puterea și să schimbe constituția, dar că nu este pregătit să facă acest lucru sub presiunea protestatarilor.
 
Se lucra deja la posibile modificări ale constituției care ar putea redistribui puterea, a declarat acesta la Belta.
 

campanie prezidențiale Belarus

Luând cuvântul într-un discurs video din Lituania, politicianul de opoziție Tsikhanouskaya a cerut ofițerilor de securitate și de aplicare a legii să schimbe tabăra din guvernul lui Lukashenko, declarând că comportamentul lor din trecut va fi iertat dacă ar face acest lucru acum.
 
„Sunt pregătită să-mi asum responsabilitatea și să acționez ca lider național în această perioadă”, a declarat Tsikhanouskaya, declarând că este esențial să profite la maximum de impulsul generat de o săptămână de proteste.
 
Ea a cerut crearea unui mecanism legal pentru a se asigura că ar putea avea loc noi alegeri prezidențiale corecte.
 
Videoclipul ei a fost făcut public în timp ce Interfax a informat că angajații postului de televiziune de stat BT au intrat în grevă, după ce mai mulți dintre prezentatorii și personalul lor au demisionat public săptămâna trecută, în semn de solidaritate cu protestatarii.
 
Surse Reuters, neconfirmate, au transmis că postul de televiziune a difuzat rulări ale unor programe vechi, luni dimineață, înainte de a emite un buletin de știri noi. Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare sugerau că BT a difuzat la un moment dat imagini cu un studio gol, cu canapele albe, și muzică de redare.
 
 
Mii de protestatari au mărșăluit luni dimineață la Minsk spre uzina de stat Minsk Automobile Plant (MAZ), unde Lukașenko a zburat cu elicopterul pentru a vorbi cu muncitorii aflați în grevă.
 
Lukașenko a redus impactul grevelor, spunând că „cei care vor să lucreze, lăsați-i să lucreze. Nu vor să lucreze, ei bine, noi nu îi vom forța”, potrivit comentariilor făcute publice de Belta.
 
Mass-media Tut.By a informat că lucrătorii de la Belaruskali, unul dintre cei mai mari producători de potasă din lume, au amenințat de asemenea că vor opri producția. Firma de stat, care este o sursă cheie de venituri în dolari pentru Belarus, a declarat luni agenției Reuters că fabrica sa încă funcționează.

Cele mai citite

Klaus Iohannis susține Planul Național de Combatere a Cancerului

Președintele Klaus Iohannis a participat la lansarea Planului Național de Combatere a Cancerului: „Planul pune un mare accent pe încurajarea și finanțarea suplimentară a...

OMS: Pandemia de Covid-19 este departe de a se încheia

La aproape doi ani de când a fost declarată oficial pandemia de Covid-19 de către Organizația Mondială a Sănătății, specialiștii spun că este departe...

Uniunea Națională a Barourilor din România sprijină independența profesiei de avocat a confraților din Republica Moldova

Uniunea Națională a Barourilor din România susține lupta confraților din Republica Moldova pentru independența profesiei de avocat. Pentru ca avocatul să-și poată exercita în...
Ultima oră
Pe aceeași temă