15.5 C
București
miercuri, 25 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalKazahstanul declară stare de urgență pe fondul protestelor violente din țară

Kazahstanul declară stare de urgență pe fondul protestelor violente din țară

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a declarat stare de urgență de două săptămâni în cel mai mare oraș al națiunii din Asia Centrală, Almaty, și în vestul provinciei Mangistau. Aici protestele au devenit violente, a anunțat biroul său miercuri dimineață.

Guvernul kazah a demisionat miercuri, în timp ce protestele au izbucnit în toată țara din cauza creșterii prețului combustibilului.

Poliția s-a ciocnit cu protestatari în cel mai mare oraș al națiunii, Almaty, iar forțele de securitate au lansat gaze lacrimogene și grenade asomatoare pentru a opri sute de oameni să ia cu asalt biroul primăriei.

Într-un mesaj video adresat țării, președintele Kassym-Jomart Tokayev a cerut, marți, protestatarilor să se comporte rational.

„Acele apeluri de a ataca guvernul și clădirile militare sunt complet ilegale. Aceasta este o crimă care ar putea fi urmată de pedeapsă. Guvernul nu va cădea, dar vrem mai degrabă încredere reciprocă și dialog decât conflict”, a transmis președintele Kazahstanului.

Mulți kazahi își umplu mașinile cu gaz petrolier lichid, deoarece limitele de preț o mențin mai ieftină decât benzina, dar guvernul a ridicat aceste limite în weekend, argumentând că prețul scăzut nu era sustenabil.

Ca răspuns la proteste, guvernul a făcut o întoarcere și a anunțat că restabilește plafonul de preț la mai puțin de jumătate din prețul pieței, dar asta nu a oprit protestele.

Miercuri, adjunctul Alikhan Smailovy a fost numit prim-ministru interimar.

Biroul președintelui a emis stare de urgență și a declarat că Almaty și provincia vestică Mangistau vor fi supuse stării de încărcare și restricții de circulație timp de două săptămâni.

Disidența este rară în națiunea bogată în petrol din Asia Centrală, deoarece protestul public este ilegal fără notificare.

Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

România se retrage din două bănci internaționale coordonate de Rusia

Statul român se va retrage din două bănci internaționale coordonate de Rusia. Decizia este luată în contextul sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, impuse ca urmare...

Masacru la școală în SUA. 19 copii și doi adulți au fost uciși. Declarația președintelui Biden

Un tânăr de 18 ani a comis un masacru la o școală din SUA, împușcând mortal 19 copii și doi adulți. Atacul s-a produs...
00:01:26

Tedros, foarte emoționat, a fost reales director general al OMS

Membrii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) l-au reales pe Tedros Adhanom Ghebreyesus în funcția de director general al OMS cu o majoritate puternică pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă