12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalElveția, pe cale să devină țară care interzice testele pe animale

Elveția, pe cale să devină țară care interzice testele pe animale

Elveția ar putea deveni prima țară din lume care interzice complet testele pe animale dacă referendumul organizat duminică va primi suficiente voturi pozitive, scrie Euronews.

Aproximativ 80 de organizații susțin inițiativa despre care activiștii pentru drepturile animalelor spun că este așteptată de mult.

„Animalele nu ar trebui să sufere de dragul oamenilor, e simplu”, spune Renato Werndli, medic din nord-estul Elveției, care a lansat referendumul în cadrul sistemului elvețian de democrație directă.

„Oponenții noștri au spus că este necesar din motive științifice, dar am vorbit cu oamenii care dezvoltă metode de cercetare și au ajuns la cu totul altă concluzie”.

Guvernul elvețian și industria farmaceutică a țării sunt împotriva acestei petiții.

Cercetătorii avertizează că interzicerea testării pe animale ar putea împiedica dezvoltarea de noi medicamente și ar împiedica viitoarele cercetări medicale în Elveția.

Ei susțin, de asemenea, că testarea pe animale este deja strict reglementată de o legislație adoptată în 2008. Acest lucru îi obligă pe oamenii de știință să demonstreze că nu există altă alternativă și că astfel de testări nu sunt crude.

„Există oameni care cred că toate experimentele pe animale sunt inutile”, spune Maries van den Broek, vicedecan pentru cercetare la Universitatea din Zurich.

Ea crede că întrebările la care răspund oamenii de știință folosind testele pe animale îi ajută să facă progrese în cercetarea medicală. Van den Broek susține, de asemenea, că nu există nicio cruzime implicată în testarea pe animale în țară.

„Avem reglementări foarte stricte cu privire la modul de a trata un animal”, explică ea.

„Suntem foarte siguri că evităm durerea și stresul cât mai mult posibil. Cu siguranță nu torturăm șoarecii și avem anumite modalități de a-i ucide, care sunt ca și cum i-ar adormi, așa cum ar face medicul veterinar cu animalele de companie. Deci, nu este nimic crud în asta.”

Interdicția supusă votului poporului de duminică include și teste pe oameni, iar oamenii de știință susțin că se merge prea departe.

„Ar fi ca și cum aș trage frâna de mână”, spune Samia Hurst, bioetician la Universitatea din Geneva.

Cât de răspândită este testarea pe animale în Elveția?

Numărul de experimente efectuate pe animale în Elveția a scăzut constant în ultimii ani, arată datele din țară. De la aproape două milioane la începutul anilor 1980, numărul a scăzut acum, ajungându-se la o medie de 600.000 în fiecare an.

Cu toate acestea, peste 550.000 de animale au murit în continuare în testele de laborator în 2020, inclusiv 400.000 de șoareci și șobolani, aproape 4.600 de câini, 1.500 de pisici și 1.600 de cai. Primate, vaci, porci, pești și păsări au murit, de asemenea,  în timpul și după experimente.

Cele mai multe experimente din țară sunt efectuate de întreprinderi și universități.

Va introduce Elveția noua lege?

Alegătorii elvețieni au fost deja chemați de trei ori pentru a decide asupra acestei chestiuni. Prima dată, în 1985, 70 la sută dintre oameni au fost împotrivă, în 1992, 56 la sută au fost împotrivă, și apoi din nou în 1993, când 72 la sută au fost de asemenea împotrivă.

Măsurătorile opiniei publice sugerează că nici de această dată legea nu va trece. Potrivit ultimelor sondaje, doar 26% dintre elvețieni sunt în favoarea punerii capăt testării pe animale.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă