17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSlovacia cedează Ucrainei întreaga ei flotă de avioane MiG 29

Slovacia cedează Ucrainei întreaga ei flotă de avioane MiG 29

Slovacia cedează Ucrainei întreaga ei flotă de avioane MiG 29, formată din 12 asemenea aeronave, anunță presa internațională.

Slovacia renunță la aceste avioane, de proveniență sovietică, întrucât urmează să primească din Statele Unite avioane militare noi. Este vorba de 14 aparate F-16 Block 70/72 (cea mai nouă versiune, deci mai nouă decât aeronavele F-16 ale României). 12 avioane vor fi cu un singur loc iar două cu două locuri, așadar pentru antrenament.

Avioanele F-16 au fost comandate de Slovacia în decembrie 2018, contra sumei de 1,6 sau 1,8 miliarde de dolari. Valoarea contractului nu este certă, în condițiile în care achizițiile militare au un anumit grad de confidențialitate. Slovacia avusese și o ofertă de avioane Gripen, produse de firma Saab (Suedia), care erau mai ieftine, dar a ales F-16, produse de firma americană Lockheed Martin

Primele aparate americane vor fi livrate Slovaciei în prima jumătate a anului 2024. Până la acel moment, în urma unor negocieri purtate între Slovacia și Cehia, spațiul aerian al Slovaciei va fi protejat de avioane militare ale Cehiei.

Momentul livrării de avioane din SUA fusese inițial anul 2023. Slovacia a explicat decalarea livrării prin criza de semiconductori determinată de restricțiile pandemiei.

Țările comuniste primiseră avioane MiG 29 din Rusia, care acum sunt folosite împotriva ei

În privința Ucrainei, ea a mai primit și avioane militare Suhoi 25, din Bulgaria. Au fost livrate 14 asemenea aeronave, a anunțat presa bulgară. Bulgaria folosește, în continuare, la misiuni de Poliție Aeriană, avioane MiG 29.

Cel puțin alte două țări, Polonia și Republica Moldova, ar mai fi avut discuții cu Ucraina pentru a-i ceda avioane militare produse în fosta URSS. Oficial însă, atât Polonia cât și Republica Moldova au respins, totuși, ideea că vor face o asemenea livrare. Republica Moldova mai are șase avioane MiG 29, care nu mai sunt în stare de funcționare. Totuși ele ar putea fie să fie reparate, fie să fie dezmembrate pentru piese de schimb.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă