16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 84: primul proces pentru crime de război

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 84: primul proces pentru crime de război

UPDATE, ora 14:50: Ministerul elveţian al Apărării lucrează la un raport referitor la „opţiunile de securitate” ale Elveţiei, care include realizarea de exerciţii militare comune cu NATO, se arată într-o analiză Reuters.

„În cele din urmă, ar putea exista unele schimbări în felul în care această neutralitate este interpretată”, a declarat şefa departamentului pentru politici de securitate din cadrul ministerului elveţian al Apărării, Paelvi Pulli.

În opinia lui Pulli, neutralitatea, care a ţinut Elveţia departe de ororile celor două războaie mondiale, nu a reprezentat neapărat un obiectiv în sine, ci a avut ca scop creşterea securităţii Elveţiei.

Justiţia ucraineană începe astăzi primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat, notează AFP.

Procesul, care ar trebui să fie urmat rapid de alte câteva, va fi un test pentru sistemul judiciar ucrainean, într-un moment în care instituţiile internaţionale îşi desfăşoară şi ele propriile anchete cu privire la abuzurile comise de trupele ruse în această ţară.

Vadim Şişimarin, 21 de ani, va compărea de la orele 14.00 (11.00 GMT) în faţa tribunalului districtului Solomiansky din Kiev, unde va trebui să dea explicaţii cu privire la moartea unui bărbat de 62 de ani, la 28 februarie, în nord-estul Ucrainei, scrie Agerpres.

Acuzat de crime de război şi omor premeditat, militarul, originar din Irkutsk, în Siberia, riscă închisoarea pe viaţă.

“Înţelege acuzaţiile împotriva lui”, a declarat pentru AFP avocatul său, Viktor Ovsiannikov, fără a-şi dezvălui strategia de apărare. Potrivit autorităţilor ucrainene, el cooperează cu anchetatorii şi recunoaşte faptele.

Acestea au avut loc la numai patru zile de la începutul invaziei ruse.

La 28 februarie, potrivit anchetei procuraturii, Şişimarin a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka.

După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte Şişimarin a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

La sosirea acestora la Ciupahovka, în regiunea Sumî, ei au văzut pe drum un bărbat (62 de ani), care vorbea la telefon.

Şişimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor.

Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, a indicat procurorul general ucrainean.

La începutul lui mai, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea lui fără a oferi detalii, publicând o înregistrare video în care Vadim Şişimarin spunea că a venit să lupte în Ucraina pentru “a-şi susţine financiar mama”.

În ceea ce priveşte acuzaţiile împotriva lui, el a explicat: “Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”.

Dosarul este dificil, potrivit avocatului său. “Nu am avut niciodată un astfel de cap de acuzare în Ucraina, nu avem precedente, niciun verdict”, a spus el. “Dar o vom scoate la capăt”, a adăugat Ovsiannikov, asigurând că nu a constatat “nicio încălcare a drepturilor” acuzatului de către autorităţi.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a subliniat, într-o serie de mesaje pe Twitter, miza dosarului pentru ţara ei.

“Am deschis peste 11.000 de anchete pentru crime de război şi am arestat 40 de suspecţi”, a reamintit ea. Aşteptând ca ei să ajungă în instanţă, “cu acest prim proces, trimitem un semnal clar: niciun călău, nimeni care a ordonat sau a ajutat la comiterea de crime în Ucraina nu va scăpa justiţiei”.

Dovadă a hotărârii ucrainene de a nu pierde timpul: doi militari ruşi ar trebui să fie judecaţi cu începere de joi pentru că au tras cu rachete asupra infrastructurii civile din regiunea Harkov, al doilea oraş al ţării, în nord-est, mai scrie Agerpres.

Citește și:

ZIUA A 83-A DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...
Ultima oră
Pe aceeași temă