23 C
București
joi, 18 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternațional70 de diplomați ruși și membri ai familiilor lor sunt expulzați din...

70 de diplomați ruși și membri ai familiilor lor sunt expulzați din Bulgaria

70 de diplomați ruși și membri ai familiilor lor sunt expulzați din Bulgaria și vor părăsi teritoriul acestei țări pe parcursul zilei de duminică, 3 iulie 2022.

Pe parcursul zilei de duminică sunt programate două curse aeriene speciale între Bulgaria și Rusia. În avioane se vor îmbarca diplomații și rudele lor, adică, în total, între 160 și 170 de persoane, anunță presa din Bulgaria. Pentru a face posibilă plecarea acestor persoane spre Rusia, statul bulgar a admis o derogare de la sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei, sancțiuni care interziceau inclusiv accesul avioanelor rusești pe aeroporturi din țările UE. La cererea Rusiei, aceste două curse aeriene au fost declarate zboruri umanitare.

Sancțiunile asupra avioanelor rusești fuseseră decise după ce Rusia a atacat Ucraina, la 24 februarie 2022.

Deciziile de expulzare au fost elaborate de statul bulgar de la sfârșitul lunii iunie 2022.

Expulzați din Bulgaria întrucât avea legături „strânse” cu serviciile de spionaj ale Rusiei

Partea bulgară a precizat că toți cei 70 de diplomați ruși vizați au legături „strânse” cu serviciile de informații de la Moscova și au acționat „împotriva intereselor statului bulgar”. Printre cei declarați „persona non grata” se află ministrul plenipotențiar al Rusiei (rang echivalent celui de ambasador adjunct), consulii generali din orașele Ruse și Burgas precum și șeful Centrului Cultural al Rusiei din Bulgaria.

Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a primit note verbale privind persoanele care trebuie să părăsească Bulgaria. Ambasadoarea nu este printre cei expulzați. Dar ea a declarat că, în semn de protest, se pregătește să închidă ambasada de la Sofia. Evident, este o declarație propagandistică, pentru că un ambasador nu poate lua decizia să închidă o ambasadă.

Ambasadoarea Mitrofanova a emis constant declarații menite să inflameze spiritele. Unele declarații vizau chiar relațiile dintre România și Bulgaria. Ambasadoarea a susținut, de exemplu, că, fără sprijinul Rusiei, după al doilea Război Mondial, Bulgaria n-ar fi putut păstra Cadrilaterul.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 176: Zelenski le cere din nou rușilor să părăsească Zaporojie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că este nevoie de transparenţă totală pentru a gestiona situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie, lucrându-se cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă