2.9 C
București
marți, 18 martie 2025
AcasăEconomieÎntârzierile din PNRR,  risc major pentru finanțarea României

Întârzierile din PNRR,  risc major pentru finanțarea României

Până la sfârșitul lunii septembrie 2024, România a încasat doar 9,4 miliarde de euro din cele 28,5 miliarde alocate prin PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) oferă acces la fonduri europene, în valoare de 28,5 miliarde de euro. Însă, ritmul lent de implementare al reformelor și jaloanelor asumate, pune în pericol absorbția acestor sume. Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, atrage atenția asupra riscului ca România să piardă o parte semnificativă din aceste fonduri, din cauza întârzierilor majore.

Potrivit lui Cristian Popa, până la sfârșitul lunii septembrie 2024, România a încasat doar 9,4 miliarde de euro din cele 28,5 miliarde alocate prin PNRR, ceea ce înseamnă doar o treime din sumă. Mai grav este faptul că, din acești bani, doar 4,1 miliarde de euro fuseseră efectiv cheltuite la finalul trimestrului III din 2024. Această situație reflectă un ritm extrem de lent al implementării proiectelor, care pune sub semnul întrebării capacitatea României de a folosi întreaga sumă disponibilă, înainte de expirarea termenului.

Datele Comisiei Europene arată că România a îndeplinit doar 14% din jaloanele asumate, reușind să finalizeze doar 70 de jaloane dintr-un total de 518. Acest progres modest, nu doar că încetinește fluxul de bani europeni către economie, dar poate atrage și sancțiuni, inclusiv suspendarea plăților, conform articolului 10 din Regulamentul Facilității de Redresare și Reziliență.

Cristian Popa subliniază că PNRR nu este doar o oportunitate de a primi bani europeni sub formă de granturi și împrumuturi avantajoase, ci și un mijloc de a implementa reforme necesare pentru modernizarea țării. Problemele structurale ale României, birocrația excesivă, ineficiența administrației publice, infrastructura deficitară și lipsa digitalizării ar putea fi rezolvate prin aceste fonduri.

Întârzierile în implementarea PNRR pot avea efecte negative majore asupra economiei. Pe lângă pierderea fondurilor, România riscă să rămână în urma altor state membre UE care utilizează mai eficient resursele europene. În plus, o rată redusă de absorbție afectează investițiile publice și private, încetinind creșterea economică.

Cristian Popa avertizează că România mai are mai puțin de doi ani, pentru a valorifica această oportunitate. Dacă ritmul actual nu se schimbă, miliardele de euro promise vor rămâne nefolosite, iar economia României va pierde o șansă unică de modernizare și dezvoltare. Pentru a crește absorbția fondurilor, sunt necesare măsuri urgente, precum simplificarea procedurilor administrative și digitalizarea proceselor, o mai bună coordonare între Ministere, administrațiile locale și sectorul privat, precum și o monitorizare strictă a proiectelor și alocarea corectă a resurselor.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Atacuri aeriene israeliene în Gaza: peste 330 de morți, majoritatea copii și femei

Israelul a promis că va folosi forța pentru a-și elibera ostaticii rămași în Fâșia Gaza, în ciuda acordului de încetare a focului Atacurile aeriene israeliene au...

Inteligența artificială generală ar putea deveni realitate în următorii 5-10 ani

Următorul pas va fi superinteligența artificială, capabilă să depășească inteligența umană, dar nimeni nu poate estima exact când se va întâmpla acest lucru Inteligența artificială...

ANAF scoate la vânzare fabrica Hexi Pharma, companie implicată în scandalul dezinfectanților diluați

Compania Hexi Pharma figurează în evidențele ANAF cu datorii de 17,6 milioane de lei Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a scos la vânzare fabrica...
Ultima oră
Pe aceeași temă