0.6 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeEconomieBani & AfaceriInflația pare a scădea în zona euro, dar Estul Europei e afectat...

Inflația pare a scădea în zona euro, dar Estul Europei e afectat în continuare

Inflaţia anuală din zona euro a coborât în septembrie la 4,3%, la cel mai scăzut nivel atins din octombrie 2021, au arătat cifrele semnal publicate vineri de biroul european de statistică, Eurostat, transmite CNBC.

Inflaţia de bază, care exclude energia, alimentele, alcoolul şi tutunul, şi este urmărită îndeaproape de factorii de decizie monetară, a încetinit la un ritm anual de 4,5% în septembrie, de la 5,3% în august.

Noile date referitoare la inflaţie vin după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze ratele dobânzilor la un nivel record în septembrie, stabilind dobânda cheie la 4%.

Măsura a fost descrisă ca „o creştere conciliantă”, după ce BCE a dat, de asemenea, cea mai puternică sugestie de până acum, că membrii consiliului său de conducere consideră că dobânzile ar putea fi la niveluri suficient de ridicate pentru a aduce inflaţia la ţinta BCE pe termen mediu.

Cele mai recente previziuni macroeconomice ale băncii pentru zona euro anticipează că inflaţia va fi în medie de 5,6% în acest an, încetinind la 3,2% în 2024 şi 2,1% în 2025.

Oficialii au încercat să atenueze aşteptările privind reducerile dobânzii cheie, guvernatorul băncii centrale franceze, Francois Villeroy de Galhau, spunând CNBC săptămâna aceasta că ar fi prematur să pariezi pe momentul când va avea loc prima reducere.

Dar, tabloul rămâne complicat, BCE prognozând o creştere economică lentă, de 0,7%, pentru bloc în acest an, urmată de 1% şi 1,5% în următorii doi ani.

Creşterea recentă a preţului petrolului se poate dovedi, însă, un risc pentru previziunile inflaţioniste ale băncii.

Iar creşterile anuale ale preţurilor în Germania, cea mai mare economie din zona euro, rămân cu mult peste ţinta de 4,3%, deoarece se luptă şi cu o contracţie economică.

Estimările Eurostat, agenţia de statistică a UE, indică inflaţia generală armonizată între ţările din zona euro la 5,6% în Franţa şi 3,2% în Spania, pentru septembrie, în timp ce Slovacia şi Slovenia au probleme, cu o inflaţie de 8,9% şi 7,1%.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite
00:00:42

Președintele Putin al Rusiei se întâlnește cu prințul moștenitor saudit

Președintele rus Vladimir Putin și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au discutat miercuri despre continuarea cooperării cu privire la prețul petrolului, în calitate...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...
00:01:28

Fostul lider din Peru, Alberto Fujimori, a fost eliberat din închisoare după 16 ani

Fostul președinte peruan Alberto Fujimori, care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru încălcarea drepturilor omului, în timpul deceniului lui de...
Ultima oră
Pe aceeași temă