0.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeInvestigații România LiberăIncognitoÎn timp ce firmele românești dau faliment, premierul Ciolacu și alți lideri...

În timp ce firmele românești dau faliment, premierul Ciolacu și alți lideri PSD afișează o imagine în care mănâncă burgeri și beau Pepsi

Premierul Marcel Ciolacu, președinte al PSD, a postat pe facebook mai multe fotografii în care, sâmbătă la amiază, alături de alți lideri din PSD, mănâncă burger la o terasă din Timișoara, având pe masă mai multe doze de băuturi răcoritoare Pepsi și Mirinda.

Premierul Marcel Ciolacu și-a ilustrat vizita la Timișoara, din ziua de sâmbătă, 30 noiembrie 2023, cu un set de fotografii. În aceste poze se vede cum șeful Guvernului și al PSD mănâncă la un local deținut de o firmă străină, având pe masă două băuturi răcoritoare americane: Pepsi și Mirinda. Imaginile au fost postate pe contul de facebook al premierului Ciolacu în seara de 30 septembrie 2023. În acea zi, Marcel Ciolacu, în calitate de președinte PSD, a fost la Timișoara, unde a asistat la conferința de alegeri a filialei PSD Timiș. În poza în care Ciolacu mănâncă, la aceeași masă se mai află vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, și Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

Intenția lui Marcel Ciolacu, pe contul căruia au fost postate fotografiile, a fost probabil aceea de a le arăta românilor cu venituri mai modeste că este “de-al lor”. Explicația atașată de Marcel Ciolacu la aceste fotografii este următoarea: “La sfârșitul unei zile pline, colegii m-au scos la un burger”. Se sugerează astfel că nu Marcel Ciolacu, ci colegii lui din PSD, probabil din cadrul PSD Timiș, au ales localul și produsele care se văd pe masă. Este posibil ca localul să fi fost ales de deputatul Alfred Simonis, care este președintele PSD Timiș. De asemenea, și Sorin Grindeanu este din Timiș.

Se știe că, în anul 2024, în România sunt programate alegeri, iar PSD, ca partid de stânga, mizează pe electoratul cu venituri mai modeste. Unul dintre comentariile primite de Marcel Ciolacu este în acest spirit: “Felicitări Domnule Ciolacudati dovada de un om normal popular să rămîneți asa” (am păstrat ortografia originală).

“Probabil că P.R-ul de la guvern nu agrează produsele românești”

Alte comentarii sunt însă critice. De exemplu: “Domnule Prim-ministru, poftă mare! Eu cred că mergea o gustare cu brânză (de la noi din țară), ouă , roșii, castraveți, ardei gras și (eventual) cartofi natur. Zic”. Iar replica la acest comentariu, din partea altui internaut, este următoarea: “Puteau fi si cativa mici ! Probabil ca P.R-ul de la guvern nu agreaza produsele romanesti”.

În setul de imagini postate pe contul de facebook al lui Marcel Ciolacu, pe lângă etichetelor celor două băuturi răcoritoare menționate, apar siglele a două firme: Bulldog Burger (cea care deține restaurantul) și Penny. Compania Bulldog Burger are sediul central în SUA și aceasta este, probabil, explicația faptului că oferă clienților din România băuturi americane – Pepsi și Mirinda. Evident însă, însoțitorii lui Ciolacu aveau posibilitatea să mascheze sau să blureze etichetele celor două băuturi, astfel ca siglele să nu apară în fotografiile difuzate pe contul de facebook al premierului României. De exemplu, în fotografiile care se difuzează de obicei de la reuniunile din București ale Guvernului, ori apar doar sticle cu apă minerală românească, ori nu se pot distinge siglele. În privința magazinelor Penny, conform informațiilor disponibile pe internet, ele sunt deținute de firma REWE România SRL. REWE Group are sediul central în Germania.

La începutul lunii martie 2023, deci acum șapte luni, premierul Ciolacu a fost în vizită la câteva firme românești din județul Mureș. Una dintre ele a fost o fabrică în care se realizează celebrele ”produse de Ibănești”. În acel context, liderul PSD îi îndemna pe cetățenii României, tot printr-o postare pe internet, să cumpere produse autohtone.

“Acțiunea noastră de a stimula economia prin programe guvernamentale de sprijin a fost corectă. Iar în viitorul program de guvernare vom veni cu noi scheme de sprijin și ajutor pentru a încuraja producția locală și pentru susținerea antreprenorilor români. Cumpărați românește!”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

Doar în primele șase luni ale anului 2023 au fost dizolvate 19.442 de firme românești, ceea ce ar reprezenta un record negativ al ultimilor 15 ani. În aceeași perioadă a anului 2023, alte 7938 de firme și-au suspendat activitatea. Această situație îngrijorătoare era semnalată, acum două luni, într-o analiză realizată de compania Sierra Quadrant.

“Mediul de afaceri românesc resimte din plin efectele inflației, creșterii costurilor operaționale și accentuarea fenomenului de dezintermediere. Business-ul a devenit, în multe domenii, un teren destul de arid în care rezistă doar cei care știu să își adapteze expunerile financiare, volumul de activitate și mai ales cheltuielile operaționale”

Ovidiu Neacșu,

Partener coordonator Sierra Quadrant

Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii de profil din România, fiind specializată în lucrări de administrare și lichidare, inclusiv în dosare de insolvență.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă