14.5 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalGuvernul spaniol a decis trimiterea de noi echipe de salvatori în Maroc

Guvernul spaniol a decis trimiterea de noi echipe de salvatori în Maroc

Guvernul spaniol a anunţat luni seara trimiterea de noi echipe de salvatori în Maroc, care se confruntă cu o cursă contra cronometru pentru salvarea unor eventuali supravieţuitori în urma cutremurului devastator care a lovit vineri o regiune situată la sud-vest de oraşul Marrakech, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Spania trimite imediat în Maroc cinci noi echipe canine (…) de cercetări” formate din “31 de specialişti, 15 câini de căutare şi salvare şi 11 vehicule” care se adaugă echipelor deja trimise, a anunţat Ministerul spaniol de Interne într-un comunicat.

Aceste efective ar urma să ajungă marţi în zonele de operaţiuni, se precizează în comunicat.

Duminică seara, Marocul a anunţat că a acceptat ofertele a patru ţări de a trimite echipe de căutare şi salvare: Spania, Marea Britanie, Qatar şi Emiratele Arabe Unite.

Salvatorii marocani, susţinuţi de echipe străine, şi-au dublat luni eforturile pentru a găsi posibili supravieţuitori şi a oferi asistenţă sutelor de persoane fără adăpost, la aproximativ 72 de ore de la cutremurul care a ucis aproape 2.900 de persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu.

Supraviețuitorii din Maroc caută ajutor. Bilanțul cutremurului depășește 2.100 de morți

Supraviețuitorii celui mai puternic cutremur din Maroc din ultimele șase decenii au luptat să găsească hrană, apă și adăpost duminică, în timp ce căutările pentru cei dispăruți continuau în satele izolate și bilanțul de peste 2.100 de morți părea să crească și mai mult, transmite Reuters.

Echipajele de ajutor se confruntă cu provocarea de a ajunge în cele mai grav afectate sate din Munții Atlas Înalți, o regiune montană accidentată unde așezările sunt adesea izolate și unde multe case s-au prăbușit.

Bilanțul victimelor a crescut la 2.122 de morți și 2.421 de răniți.

Daunele aduse patrimoniului cultural al Marocului au devenit mai evidente pe măsură ce media locală a raportat prăbușirea unei moschei din secolul al XII-lea, cu importanță istorică. Cutremurul a deteriorat, de asemenea, părți ale vechiului oraș Marrakech, un sit din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Locuitorii au oficiat înmormântarea unei femei în vârstă de 45 de ani, care a decedat împreună cu fiul său de 18 ani. O femeie plângea în timp ce trupul era coborât în mormânt.

În timp ce-și recupera bunurile din casa avariată, Hussein Adnaie a menționat că e convinsă că încă mai există persoane blocate sub dărâmături în apropiere. “Ei nu au primit ajutorul necesar și au pierit. Eu mi-am scos copiii de sub dărâmături și acum încerc să găsesc paturi și haine pentru ei din casa distrusă,” a declarat el.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Atac armat în Londra. Sunt mai multe persoane rănite

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost arestat la Hainault, în estul Londrei, după ce a atacat trecători cu o sabie...
Ultima oră
Pe aceeași temă