Gigantul tehnologic Google și-a modificat marți principiile privind inteligența artificială (AI), renunțând la angajamentul de a evita dezvoltarea de armament și tehnologii de supraveghere, informează AFP.
Actualizarea marchează o schimbare majoră față de politica stabilită în 2018, când Google a adoptat o chartă etică la cererea angajaților.
Noua versiune elimină angajamentele anterioare de a nu crea „armament sau alte tehnologii al căror obiectiv principal (…) este să rănească persoane” și de a evita „tehnologiile care culeg sau folosesc informații în scopul supravegherii încălcând norme acceptate internațional”.
Schimbarea politicii Google vine într-un moment de reconfigurare a regulilor privind AI, după ce noul președinte american Donald Trump a anulat un decret al predecesorului său Joe Biden.
În urma acestei decizii, companiile din domeniul AI nu mai sunt obligate să raporteze rezultatele testelor pentru programele considerate un „risc grav” pentru securitatea națională, securitatea economică sau sănătatea publică.
Într-un raport intitulat „AI responsabilă”, publicat marți, vicepreședintele Google James Manyika și șeful Google DeepMind, Demis Hassabis, subliniază că inteligența artificială a devenit o tehnologie omniprezentă și că normele internaționale privind utilizarea sa sunt în continuă schimbare.
„Miliarde de persoane folosesc acum AI în viața lor zilnică”, afirmă autorii raportului, justificând astfel necesitatea actualizării principiilor directoare ale companiei.
Presiunea angajaților a influențat politica inițială
Principiile etice stabilite de Google în 2018 au fost adoptate după ce mii de angajați au semnat o petiție cerând încetarea colaborării companiei cu Pentagonul în cadrul Project Maven, un program destinat dezvoltării de drone militare.
Deși Google s-a retras atunci din proiect, actualizarea de marți sugerează o abordare mai flexibilă în ceea ce privește implicarea sa în tehnologiile de apărare și supraveghere.
Un purtător de cuvânt al Google a refuzat să confirme pentru AFP ce principii au fost modificate sau eliminate, indicând doar raportul public publicat de companie.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.