19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăFMI, îngrijorări privind situația economică. Ciolacu anunță că pensiile tot se majorează

FMI, îngrijorări privind situația economică. Ciolacu anunță că pensiile tot se majorează

Delegația Fondului Monetar Internațional a venit la București, iar reprezentanții FMI nu sunt convinși că țara noastră se poate descurca, mai ales că ne aflăm în an electoral și sunt promisiuni de majorare a pensiilor și salariilor. Recomandările complete urmează să le vedem peste câteva zile, atunci când raportul va fi finalizat.

“Măsurile de reformă bugetară și instrumentele digitale de combatere a evaziunii fiscale decise la finalul lui 2023 și implementate de la începutul acestui an își vor face simțite efectele în următoarele luni. Printr-o colectare mai bună în România, vom continua reducerea deficitului”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. “Semnalele pe care le avem deja pentru luna ianuarie sunt îmbucurătoare și am dori să rediscutăm proiecțiile împreună cu echipa FMI, după încheierea primului trimestru din 2024,” a adăugat prim-ministrul.

Premierul României a reconfirmat  că reforma aparatului bugetar continuă și se va finaliza la jumătatea acestui an, iar Guvernul va lucra în ritm susținut pentru a elabora în termen toate reformele stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Măsurile luate de Guvernul României anul trecut au contribuit la menținerea stabilității macroeconomice, la reducerea deficitului bugetar și ale inflației peste estimările anterioare. Aceasta a fost una dintre concluziile experților FMI aflați în vizită la București în această perioadă.

Delegația FMI a remarcat impactul pozitiv al volumului de investiții directe în economia României și a identificat în creșterea consumului intern o potențială sursă de creștere economică pentru anul în curs.

Cele două părți au fost de acord că ținerea sub control a deficitului rămâne principala provocare a Guvernului pe termen mediu.

Delegația FMI, condusă de Jan Kees Martijn a fost primită la Palatul Victoria de primul-ministru, Marcel Ciolacu, alături de vicepremierul Marian Neacșu, de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ministrul Economiei, Radu Oprea și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Premierul Marcel Ciolacu a discutat la Guvern cu reprezentanții de la FMI, le-au fost prezentate datele, pentru ca pensiile să fie majorate.

”FMI va anunța public că Legea pensiilor este sustenabilă pe termen lung. Au temeri în privința deficitului și trebuie scoase din excepții, când e cazul să fie cota unică”, a transmis Ciolacu colegilor din Guvern.

Coaliția a venit cu nouă propunere ca pragul de neimpozitare pentru pensiile românilor să crească la 3.000 de lei. Asta ar însemna ca peste 1 milion de români în plus să beneficieze de această facilitate, ceea ce presupune că am avea nevoie de bani mai mulți de la buget care să fie alocați pentru plata pensiilor. De circa 2 miliarde de lei ar fi nevoie, asta pe lângă cele 10 miliarde de lei pentru recalcularea pensiilor în luna septembrie. Liberalii susțin că banii există deja. Dacă se va face comasarea alegerilor, atunci de acolo se va face o economie suficientă ca să acopere creșterile de pensii.

FMI privește cu îngrijorare situația economică

Reprezentanții FMI susțin în continuare că România ar trebui să mai elimine din facilitățile fiscale dacă vrea să păstreze cota unică.

Pachetul fiscal adoptat va duce la un deficit bugetar de 5% din PIB în 2024, însă va fi nevoie de noi ajustări pentru că, aşa cum s-a convenit cu Comisia Europeană, deficitul trebuie să scadă sub 3% din PIB.

Experţi FMI consideră că noul pachet fiscal lărgeşte baza de impozitare şi îmbunătăţeşte veniturile prin eliminarea scutirilor pentru angajaţii din agricultură, construcţii, procesarea alimentelor şi IT precum şi limitarea numărului de bunuri care beneficiază de o cotă redusă de TVA. De asemenea, majorarea taxei pe microîntreprinderi va duce la majorarea veniturilor din taxe, ar fi de părere experții care consideră că pragul pentru înregistrarea ca microîntreprindere ar trebui redus şi mai mult.

Pe de altă parte, instituţia financiară internaţională consideră că taxa pe cifra de afaceri impusă băncilor şi marilor companii pune o povară incorectă asupra companiilor cu marje reduse şi ar putea reduce intermedierea financiară.

Pe termen mediu economia românească va ajunge la potenţialul de creştere de 3 – 3,25%, pe măsură ce consumul şi investiţiile susţinute de fondurile din PNRR rămân puternice. Rata inflaţiei va scădea de la 7% la 4% la finalul anului 2024. Doar că țara noastră trăiește din imprumuturi, iar anul acest este de așteptat ca Guvernul să ia împrumuturi de aproape 40 de miliarde de lei.

Ministerul Finanțelor, împrumuturi de 6 miliarde lei în februarie

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna februarie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,5 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 705 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 6,205 miliarde de lei, este cu 115 milioane de lei mai mică faţă de cea care a fost programată în ianuarie 2024, de 6,32 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, în data de 1 februarie a fost organizată licitaţie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, în sumă de 300 de milioane de lei, cu scadenţa în 21 august 2024, iar în 5 februarie va fi organizată licitaţie pentru o emisiune de 500 milioane lei, cu scadenţa în 29 ianuarie 2025.

De asemenea, pe parcursul lunii februarie 2024, vor fi lansate zece emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,7 miliarde lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (705 milioane de lei în total).

Astfel, au fost programate licitaţii pentru: o emisiune de obligaţiuni de 600 milioane lei, în data de 1 februarie 2024, şapte emisiuni de 500 milioane lei, în 5 februarie, 8 februarie (două), 12 februarie, 15 februarie, 19 februarie şi 29 februarie, o emisiune de 400 milioane lei, în 26 februarie, şi una de 200 milioane lei, în 22 februarie 2024.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

Trupele ruse ar fi pe punctul de a încercui orașul Ceasiv Iar

Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, potrivit unui oficial militar ucrainean, potrivit hotnews.ro. Atacul este în desfășurare, însă Kievul...

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă