20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăPoliticăFlorin Barbu: Sistemul de irigații Titu-Ogrezeni va fi operațional cu un an...

Florin Barbu: Sistemul de irigații Titu-Ogrezeni va fi operațional cu un an mai devreme

Ministrul Agriculturii Florin Barbu susţine că lucrările de reabilitare a sistemului de irigaţii Titu-Ogrezeni din judeţul Dâmboviţa sunt în grafic şi că acestea vor fi gata cu un an mai devreme, conform Ziarul Financiar.

„Mă bucur să văd că investiţiile în reabilitarea sistemului de irigaţii din judeţul Dâmboviţa sunt în grafic! Am văzut o mobilizare foarte bună la lucrările pentru amenajarea de irigaţii Titu-Ogrezeni, un proiect în valoare totală de peste 66 de milioane de lei. Din ce am constatat la faţa locului si din discuţiile cu reprezentanţii ANIF Dâmboviţa, lucrările se vor finaliza mai devreme cu aproape un an”, a transmis pe Facebook ministrul.

El susţine că acesta este unul dintre proiectele de reabilitare pentru care a insistat încă de pe vremea în care conducea Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.

Florin Barbu spune că peste 23.500 de hectare de teren agricol vor putea fi irigate după finalizarea lucrărilor.

Ministerul spune că a mers şi în câteva magazine din judeţ pentru a verifica aplicarea ordonanţei privind limitarea adaosurilor comerciale.

„Am mers, totodată, şi în câteva magazine din judeţul Dâmboviţa pentru a verifica implementarea ordonanţei privind limitarea adaosurilor comerciale pentru alimentele de bază. Şi aici am găsit preţuri mai mici la toate categoriile de produse incluse în lista din ordonanţa de urgenţă. Inflaţia deja a coborât la o cifră şi am încredere că va continua să scadă şi în perioada următoare, astfel încât puterea de cumpărare să crească pentru tot mai mulţi români”, mai spune ministrul Agriculturii.

Romania ar putea avea sistem de irigatii nou pana in 2020

Reabilitarea infrastructurii principale de irigații din România necesită investiții de aproape un miliard de euro și s-ar putea realiza din fonduri europene prin planul Juncker sau de la bugetul de stat dacă va exista un consens politic pentru alocarea unor sume suplimentare, în fiecare an, până în 2020, consideră ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

“Rămâne problema infrastructurii principale de irigații, a stației de pompare și a canalului magistral, care din păcate nu se pot reabilita din fonduri europene. Avem însă planul Juncker pentru care am aplicat și noi pentru un proiect de un miliard de euro. Sper să avem succes, dar dacă nu vom avea, există deja în Parlament un proiect de lege și dacă partidele politice vor ajunge la consensul politic pe care eu îl propun vom putea avea o suma suplimentară, în fiecare an, până în 2020, pentru infrastructura principală de irigații”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat că un răspuns din partea Comisiei Europene pe planul Juncker este așteptat în luna septembrie a acestui an, iar dacă nu va exista resursa europeană, suma alocată anual va depinde de bugetul de stat “cât poate să suporte” și de ceea ce va însemna “acel acord politic la care mă gândesc”.

Ministrul a subliniat că încă din 2012 s-au căutat soluții pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații, iar pentru cea secundară au fost investite până în prezent numai din fonduri europene circa 140 de milioane de euro.

“Din anul 2012 și până în prezent avem investiți 140 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare pentru o suprafață de peste 300.000 de hectare. Am deschis în urmă cu câteva zile o nouă măsură din PNDR pentru a primi proiecte pentru cei care s-au constituit în organizații de irigații și după ce vom face și aceste investiții încă 400.000 de hectare vor fi reabilitate prin fonduri europene ca infrastructură secundară. Pentru prima dată avem o alocare uriașă, adică 140 de milioane de euro plus 430 milioane de euro, respectiv 570 de milioane de euro pe proiecte care sunt în implementare sau pentru care primim proiecte în momentul de față. Cred că dacă putem merge în paralel cu cele două componente, infrastructură principală și secundară, cu siguranță în următorii ani vom rezolva și această problemă legată de irigații”, a adăugat Constantin.

Șeful MADR a precizat că anul acesta deși au fost contractate pentru irigații peste 300.000 de hectare, până în prezent au fost irigate doar 160.000 de hectare de culturi agricole, iar seceta a afectat deja o marte parte din culturile agricole.

“Au fost contractate în acest an 300.000 de hectare și s-au irigat undeva la 160.000 de hectare. Marea problemă pe care o avem este legată de costul pe care trebuie să îl plătească fermierii și pe de altă parte de infrastructura pe care o avem”, a adăugat oficialul MADR.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

VIDEO. Maria Cârneci, fără perdea. Dezvăluiri emoționante despre relația cu Romulus Petrescu

Prezentă în emisiunea de la Kanal D "40 de întrebări" cu Denise Rifai, Maria Cârneci a vorbit despre relația cu Romulus Petrescu, despre viața...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Pentagonul nu vede nicio schimbare în poziția forței nucleare strategice a Rusiei

Pentagonul nu a observat nicio schimbare în ceea ce privește dispunerea forțelor nucleare strategice ale Rusiei, în ciuda a ceea ce oficialii au numit...
Ultima oră
Pe aceeași temă