15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalFBI anunță că a destructurat o rețea globală de computere piratate folosite...

FBI anunță că a destructurat o rețea globală de computere piratate folosite în cadrul unei scheme de fraudă majoră

FBI și agențiile europene de aplicare a legii au dezmembrat o rețea masivă de calculatoare piratate care a fost folosită pentru a sustrage sute de milioane de dolari de la victime, au anunțat marți agențiile, transmite CNN.

Departamentul de Justiție a confiscat peste 8 milioane de dolari în criptomonede de la hackeri și a eliminat codul malițios al acestora dintr-un număr nespecificat de computere infectate din SUA și din întreaga lume, potrivit anunțului, care a precizat că aproximativ 200.000 au fost infectate în SUA și 700.000 la nivel global.

Este o lovitură dată unui instrument de hacking cunoscut sub numele de Qakbot, pe care bandele de ransomware vorbitoare de limbă rusă l-au folosit pentru a provoca “daune semnificative” furnizorilor de servicii medicale și agențiilor guvernamentale din întreaga lume, a declarat Departamentul de Justiție. Departamentul a precizat că agențiile de aplicare a legii din Franța, Germania, Țările de Jos și Regatul Unit au contribuit la această operațiune.

Acesta este cel mai recent pas dintr-un efort mai agresiv al FBI din ultimii ani care vizează instrumente populare de hacking ce permit infractorilor cibernetici să îi jefuiască pe americani. Scopul este de a utiliza toate competențele legale posibile pentru a îngreuna activitatea infractorilor cibernetici, care continuă să perturbe în mod regulat companiile americane și guvernele locale.

Instrumentul vizat de FBI în acest caz, cunoscut sub numele de botnet, este o armată de computere infectate pe care hackerii le folosesc adesea pentru o varietate de fraude, precum și pentru hack-uri potențial perturbatoare. Este o modalitate ieftină de a acumula putere digitală care poate scoate din funcțiune servicii critice precum cele ale școlilor sau ale furnizorilor de servicii medicale.

Qakbot există de aproximativ 15 ani, dar utilizarea acestui instrument de către bandele de ransomware în ultimii ani a sporit urgența eforturilor de infiltrare a infrastructurii grupului de către forțele de ordine. Investigația a culminat la sfârșitul săptămânii trecute, când FBI a redirecționat traficul de internet al botnetului prin serverele de calculatoare controlate de birou și apoi a emis comenzi către unele computere infectate pentru a dezinstala software-ul malițios.

Hackerii își pot reconstrui infrastructura informatică după eliminare, dar oficialii FBI speră ca acest lucru să dureze ceva timp.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Europarlamentarul Ramona Strugariu va candida la funcția de primar în Cluj-Napoca

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreşedinte REPER, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, conform agerpres.ro. "Am intrat în politică tocmai ca să...
Ultima oră
Pe aceeași temă