15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalFauci a susținut că cercetarea privind obținerea de funcții prezintă riscul crescut...

Fauci a susținut că cercetarea privind obținerea de funcții prezintă riscul crescut al unui potențial accident de laborator care ar putea provoca o pandemie

Într-un document recent reapărut din 2012, Dr. Anthony Fauci a susținut că cercetările privind obținerea de funcții prezintă riscul crescut al unui potențial accident de laborator care ar putea provoca o pandemie.

The Weekend Australian a scos la iveală o lucrare pe care Fauci a scris-o pentru Societatea Americană de Microbiologie în octombrie 2012, în care susținea cercetarea de tip gain-of-function.

Astfel de cercetări implică transformarea virusurilor în virusuri mai infecțioase și/sau mai mortale. Experții au evocat posibilitatea ca pandemia COVID-19 să fi pornit de la o potențială scurgere de laborator de la Institutul de Virologie Wuhan din Wuhan, China, unde au fost efectuate experimente de obținere a funcțiilor pe coronavirusul liliacului.

În ciuda riscurilor implicate, Fauci a numit experimentele de obținere a funcției “o muncă importantă” în scrierea sa din 2012:

Într-o întorsătură improbabilă, dar imaginabilă a evenimentelor, ce se întâmplă dacă acel om de știință se infectează cu virusul, ceea ce duce la o epidemie și, în cele din urmă, declanșează o pandemie? Mulți își pun întrebări rezonabile: având în vedere posibilitatea unui astfel de scenariu – oricât de îndepărtat – ar fi trebuit ca experimentele inițiale să fi fost efectuate și/sau publicate în primul rând, dar trebuie să știm și care au fost procesele implicate în această decizie.

Oamenii de știință care lucrează în acest domeniu ar putea spune – așa cum am spus și eu – că beneficiile unor astfel de experimente și cunoștințele rezultate depășesc.

În cadrul comunității de cercetare, mulți și-au exprimat îngrijorarea că progresele importante ale cercetării ar putea fi oprite doar din cauza fricii că cineva, undeva, ar putea încerca să reproducă aceste experimente în mod neglijent. Aceasta este o preocupare valabilă.

Raportul The Weekend Australian adaugă că Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, nu a alertat înalții oficiali de la Casa Albă înainte de a ridica interdicția privind cercetările de obținere a funcțiilor în 2017.

În 2014, administrația Obama a întrerupt finanțarea experimentelor de obținere a funcțiilor în 22 de domenii, inclusiv cele care implică SARS, gripa și MERS, din cauza riscului crescut pe care îl prezintă astfel de experimente de a provoca o pandemie. În 2012, când Fauci a scris documentul care susținea cercetările de tip gain-of-function, exista o interdicție voluntară pentru astfel de experimente legate de virusurile gripale foarte infecțioase.

Cu toate acestea, EcoHealth Alliance a deturnat 600.000 de dolari în granturi de la NIH către WIV sub formă de sub-granturi din 2014 până în 2019, în scopul studierii coronavirusurilor liliacului.

Guvernul SUA ar fi evaluat că WIV a efectuat cercetări de obținere a funcțiilor sub o formă sau alta, potrivit unui extras din cartea lui Josh Rogin, editorialist al Washington Post, publicat în martie de Politico pe această temă. Jamie Metzl, un expert în editarea genelor pentru Organizația Mondială a Sănătății, a declarat, de asemenea, că WIV a efectuat cercetări de obținere a funcțiilor.

Fauci susține că nicio finanțare americană care a ajuns la WIV nu a fost direcționată către cercetarea de obținere a funcțiilor, dar a recunoscut, în timpul mărturiei din Congres din această săptămână, că este imposibil de garantat că cercetătorii de la Institutul de Virusologie din Wuhan nu au folosit fonduri americane pentru a efectua cercetări de obținere a funcțiilor asupra coronavirusurilor.

Fauci a scris în 2012 că virusologii trebuie să respecte “faptul că există preocupări reale și legitime cu privire la acest tip de cercetare, atât pe plan intern, cât și la nivel global”.

Între timp, președintele Biden a declarat miercuri că, în timp ce oficialii serviciilor de informații americane “s-au reunit în jurul a două scenarii probabile” privind modul în care a luat naștere COVID-19, a însărcinat comunitatea serviciilor de informații să își dubleze eforturile de investigare pentru a aduce SUA mai aproape de o “concluzie definitivă” în termen de 90 de zile.

El a declarat că l-a însărcinat pe consilierul său pentru securitate națională să ceară comunității de informații să pregătească un raport cu privire la cea mai recentă analiză a originii COVID-19 în luna martie, “inclusiv dacă a apărut în urma contactului uman cu un animal infectat sau în urma unui accident de laborator”.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Germania vizează să-și reia poziția geopolitică printr-o relansare economică

Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul de Finanţe, Christian Lindner, care este şi preşedintele...

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă