4.3 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEXCLUSIV. Sechestrul pe parcarea Rex Mamaia, ridicat, după plata a mai puțin...

EXCLUSIV. Sechestrul pe parcarea Rex Mamaia, ridicat, după plata a mai puțin de 2% din prejudiciu. Statul, complice la manevrele imobiliare cu “perla litoralului”

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a decis ridicarea sechestrului de pe parcarea Rex Mamaia, după achitarea a mai puțin de 2% din prejudiciul către Magazinul Unirea din Capitală, în timp ce statul refuză să-și exercite dreptul de preempțiune și îi permite actualului deținător al hotelului, Carmen Palade, să vândă proprietatea sub prețul pieței, către o firmă controlată de o persoană trimisă în judecată de DIICOT.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București (PTB) a decis, luna trecută, ridicarea sechestrului de pe parcarea Hotelului Rex din stațiunea Mamaia, deținut de Carmen Palade (devenită Carmen Adamescu, după căsătoria cu omul de afaceri Dan Adamescu), după achitarea de către firma ce deține proprietatea a doar 300.000 de euro.

BCR dosar Carmen Adamescu

Aceasta, în condițiile în care, după cum arată expertiza dintr-un dosar aflat pe rol, obținută de cotidianul național “România liberă”, prejudiciul Rex Mamaia către Magazinul Unirea din Capitală este de aproximativ 92 milioane lei (circa 18,4 milioane euro).

Publicația noastră a solicitat explicații de la procurorul general al României pentru decizia PTB de ridicare a sechestrului de pe parcarea Hotelului Rex din Mamaia.

“Cu referire la solicitarea adresată instituției noastre, înregistrată la Biroul de informare şi relaţii publice cu numărul de mai sus, vă comunicăm faptul că în temeiul art. 24 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, solicitarea a fost redirecționată pentru o competentă soluționare Parchetului de pe lângă Tribunalul București, instituție de la care urmează să primiți un răspuns”, se arată în răspunsul Tribunalului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, către “România liberă”.

vânzare Rex Mamaia
Declarații de presă susținute de procurorul general Gabriela Scutea pe tema retrimiterii dosarului Revoluției la ICCJ, în București, 3 august 2022. Inquam Photos / Octav Ganea

Practic, procurorul general Gabriela Scutea se spală pe mâini de orice responsabilitate, lăsând Parchetul de pe lângă Tribunalul București să ofere explicații pentru o hotărâre pe care deja a justificat-o prin achitarea unui procent aproape nesemnificativ dintr-un prejudiciu uriaș stabilit printr-o expertiză similară celei din dosarul în care a fost trimis din nou în judecată fostul premier și președinte al PSD, Liviu Dragnea.

De menționat că Magazinul Unirea deține o expertiză de aproximativ 1.400 de pagini, în care se demonstrează prejudiciile provocate de Carmen Palade și de Rex Mamaia centrului comercial din centrul Capitalei.

Potrivit unor surse judiciare, în dosarul aflat pe rol se regăsesc și documente false emise de firmele deținute de Carmen Palade ce au avut ca scop prejudicierea Magazinului Unirea.

În aceste condiții, ridică mari semne de întrebare și tergiversarea dosarului din instanță între Magazinul Unirea și Carmen Palade (inclusiv cu Hotelul Rex din Mamaia).

Statul renunță la drepturi

Coincidență sau nu, ridicarea sechestrului de pe parcarea Hotelului Rex din Mamaia vine exact când Carmen Palade vrea să vândă proprietatea către Hagag Development Europe.

Aceasta, tot cu complicitatea instituțiilor statului, care refuză, într-un mod cel puțin suspect, să-și exercite dreptul de preempțiune.

Într-un răspuns oficial către “România liberă”, Primăria Municipiului Constanța confirmă că nu și-a exercitat dreptul de preempțiune asupra imobilului-monument istoric din stațiunea Mamaia.

“Cu privire la informațiile solicitate de dumneavoastră prin cererea înregistrată la Primăria municipiului Constanța cu nr. L544-496/10.10.2022 vă comunicăm că municipiul Constanța nu și-a exercitat dreptul de preempțiune prevăzut în art. 4 alin. (8) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată cu modificările ulterioare, asupra imobilului situat în municipiul Constanța, Stațiunea Mamaia, S.C. REX MAMAIA SRL”, se arată în răspunsul administrației publice locale conduse de primarul Virgil Chițac.

Dreptul de preempțiune al statului asupra Hotelului Rex din Mamaia a fost transferat către municipiul Constanța, după ce Ministerul Culturii a refuzat să-l exercite, cum a dezvăluit publicația noastră, săptămâna trecută.

“Ministerul Culturii, prin adresa nr. 2956/19.04.2022, nu și-a exercitat dreptul de preempțiune pentru imobilul Hotelul Rex Mamaia, din cauza lipsei fondurilor pentru exercitarea acestuia. De asemenea, precizăm că Ministerul Culturii a transferat dreptul de preempțiune al statului către autoritățile publice locale, conform art. 4, alin. (8) din Legea 422/2001 republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un răspuns oficial al Ministerului Culturii, semnat de Lucian Romașcanu, transmis cotidianului național “România liberă”.

Lucian Romașcanu despre Rex Mamaia monument istoric
Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, participă la o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Cinematografelor, la Cinema City Mega Mall, marți 6 septembrie 2022. Inquam Photos / George Călin

Ministerul Culturii mai menționează că “Potrivit prevederilor art. 4 alin. (9) din Lege nr. 422/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, termenul de valabilitate al comunicărilor privind neexercitarea dreptului de preempțiune este pentru întregul an calendaristic, inclusiv pentru situațiile în care monumentul istoric este vândut de mai multe ori”.

Vânzare sub prețul pieței

Este suspect faptul că statul refuză să-și exercite dreptul de preempțiune, mai ales în condițiile în care poate obține un profit important de pe urma Hotelului Rex Mamaia.

Anul trecut, publicația noastră afla că Rex Mamaia ar urma să fie vândut de Carmen Palade pentru doar 3 milioane de euro, un preț mult sub cel al pieței, către o societate comercială sub Hagag Development Europe.

Un argument în acest sens este înființarea societății comerciale Hagag Rex Mamaia SRL, cu sediul în Capitală.

Vânzarea la un preț mult sub cel al pieței este cu atât mai suspectă având în vedere că omul de afaceri George Becali a declarat, pentru “România liberă”, că este dispus să plătească peste 10 milioane de euro pentru Rex Mamaia.

“Cum să-l vândă cu 3 milioane, dacă eu îi dau 10? Și poate îi dau și mai mult, dacă mă contactează. 10 milioane îi dau din prima, cu ochii închiși”, declara Becali, pentru publicația noastră.

O vânzare sub prețul pieței se traduce prin pierderea unei sume importante de bani de către stat.

În plus, statul dă oricum cu piciorul unei oportunități de a obține un profit considerabil.

Practic, dacă și-ar exercita dreptul de preempțiune, statul ar trebui să plătească sub 3 milioane de euro pentru Rex Mamaia, având în vedere prețul la care intenționează să vândă Carmen Palade.

Ulterior, statul ar putea să vândă unitatea hotelieră către omul de afaceri George Becali, care și-a exprimat dispoziția de a plăti aproximativ 10 milioane de euro pentru Rex Mamaia.

Astfel, statul ar putea obține un profit de circa 7 milioane de euro.

Schimbarea destinației

Informații din piața imobiliară indică și o schimbare a destinației Rex Mamaia, după preluarea de către Hagag, odată cu renunțarea la dreptul de preempțiune din partea statului, așa cum se poate întâmpla și în cazul Palatului Știrbei.

Un indiciu către schimbarea destinației Rex Mamaia este și numirea în funcția de CEO al Hagag Development Europe a Andreei Mihai, ani buni manager al lanțului de supermarket-uri și hipermarket-uri Carrefour.

Andreea Mihai va superviza operațiunile din România și va coordona activitatea de dezvoltare a Hagag Development Europe, a anunțat compania israeliană.

Noul CEO Andreea Mihai a fost timp de 17 ani directorul de marketing al francezilor de la Carrefour.

Firmă cu conducere suspectă

După cum a arătat publicația noastră, Hagag Rex Mamaia SRL este fondată și controlată de omul de afaceri Ziv – Asher Tetelman, trimis de judecată de DIICOT, alături de fostul președinte FRF Mircea Sandu pentru ilegalități săvârșite cu o bază sportivă.

Anchetatorii acuză producerea unui prejudiciu de aproximativ patru milioane de lei, în dosarul bazei sportive din Buftea.

Informațiile obținute de reporterii “România liberă” arată că în dosarul menționat apare și numele companiei israeliene Hagag Development Europe.

Potrivit datelor preluate de mass-media din rechizitoriu, ”partenerul” de dosar al lui Mircea Sandu, omul de afaceri Ziv – Asher Tetelman ar fi intrat pe fir și ar fi aflat de planurile de ridicare a bazei prin prisma relației avute cu fiica fostului șef FRF, Raluca Sandu.

”Astfel, prin prisma legăturii personale cu fiica inculpatului S.M., inculpatul T.Z.A. a aflat că la nivelul Federației urmează a se face demersuri în vederea obținerii unei finanțări din partea Federației Internaționale de Fotbal Asociație (FIFA) respectiv al Uniunii Europene de Fotbal Asociație (UEFA) în cadru programul „HatTrick”, care prevedea construirea unei baze sportive la Buftea, jud. Ilfov. (…) Acesta (nns. T.Z.A. ), aflându-se în relații de prietenie cu * , fiica inculpatului S.M. (la momentul respectiv președintele Federației Române de Fotbal), a întrevăzut posibilitatea de a obține sume de bani semnificative prin însușirea acestora din patrimoniul Federației”, notează procurorii în rechizitoriul citat de mainnews.ro.

Tetelman ar fi procedat în așa fel, încât licitația să fie câștigată de o anumită firmă.

”Inculpatul T.Z.A. , a făcut demersuri ca licitația să fie câștigată de către SC * SA care era o filiala a firmei * din Israel. În acest scop, pentru a simula competiția, a luat legătura cu martorul * , director la SC * SRL, căruia i-a solicitat să depună în numele societății o ofertă de preț. Fiind audiat cu privire la acest aspect, martorul * a arătat că „[…] în ceea ce priveşte participarea la licitaţie, nu îmi amintesc cu exactitate persoana putând să fie vorba despre P.B.G. sau Teleman Ziv Asher, unul dintre aceştia mi-a solicitat să depun în numele societăţii * SRL o ofertă de preţ […] ”, se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii susțin că unul dintre martori a sesizat că licitația era, mai degrabă, una de formă.

”Caracterul vădit formal al licitației a fost sesizat și de către martorul * , administrator şi asociat unic la SC * SRL judeţul Giurgiu, societate participantă la licitație, care a făcut precizarea că licitația „[…] a fost… una atipică, deoarece nu erau prevăzute termene suficient de lungi pentru întocmirea documentaţiei şi eventuala contestare a celor stabilite de către Comisia de evaluare a ofertelor […] precum și că „s-a derulat în mare grabă”, potrivit documentului.

Anchetatorii au vrut să o audieze pe soția lui Tetelman Ziv- Asher, însă aceasta a refuzat.

”Deoarece prezenta relevanță în cauză, s-a solicitat numitei * să dea declarație în calitate de martor, în legătură cu aspectele arătate de către noi anterior, care însă s-a prevalat de calitatea de soție a inculpatului T.Z.A. , astfel că nu a depus mărturie”, mai arată anchetatorii.

Despre Rex Mamaia

Experții în imobiliare consultați de “România liberă” confirmă că prețul de 3 milioane pentru Rex Mamaia este mult sub cel al pieței.

Doar terenul pe care este amplasat hotelul are o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați.

Chiar și la un preț de 1.000 de euro pe metru pătrat, terenul ar valora 10 milioane de euro.

vânzare Rex Mamaia
Hotelul Rex Mamaia se află în prezent în stare de conservare. / Foto România liberă / Laurențiu Mușoiu

Prețul hotelului ar trebui influențat și de poziționarea foarte bună, având ieșire direct pe plajă.

De asemenea, hotelul are o parcare generoasă concesionată pe o perioadă îndelungată.

Hotelul Rex din Mamaia este deţinut din februarie 2021 de Rex Mamaia SRL, anterior fiind deţinut de Rex Mamaia SA.

Rex Mamaia SRL are acţionar pe Zinca Palade (mama lui Carmen Palade) în proporţie de 98,97%,  Carmen Palade 0,51% şi Rani Palade, tot cu 0,51%.

Omul de afaceri Dan Adamescu a cumpărat Hotelul Rex, în 2006, cu circa 10 milioane de euro de la Viorel Păunescu.

Cu 16 ani în urmă, Rex era, cu cele 102 camere, cel mai mare și mai cunoscut hotel de cinci stele de pe litoral, foarte căutat de vedete, fotbaliști și oameni de afaceri.

În 2011, acoperișul Rex a fost cuprins de flăcări.

Imobilul este acum în conservare.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Maia Sandu, discurs triumfal: Dragi moldoveni, ați oferit o lecție de democrație demnă de a fi scrisă în manualele de istorie

Maia Sandu a obținut victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu 55,15%, un avans cu circa 10 procente în fața lui Alexandr Stoianoglo,...
Ultima oră
Pe aceeași temă