17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaEvenimentul politic al anului 2022. Întâlnire Biden - Zelenski la Washington

Evenimentul politic al anului 2022. Întâlnire Biden – Zelenski la Washington

Poate cel mai important eveniment politic al anului 2022 este o întâlnire Biden – Zelenski.

Prima vizită în străinătate a președintelui Ucrainei de când a început războiul cu Rusia se desfășoară la Washington la data de 21 decembrie 2022. Pentru Zelenski, aceasta este a doua vizită la Washington în calitate de șef de stat, prima fiind cea din august 2021.

Pregătirea vizitei din decembrie 2022 a lui Zelenski s-a desfășurat în secret, din motive de securitate. Anunțul public despre acest eveniment s-a făcut la Washington, la doar câteva ore după ce Congresul SUA a propus un nou pachet de asistență militară și economică, de 45 de miliarde de dolari, pentru Ucraina. Potrivit presei britanice, această sumă, echivalentă cu 37 de miliarde de lire sterline, e chiar mai mare decât propunea președintele Biden.

Administrația SUA a anunțat printr-un comunicat de presă, în dimineața zilei de 21 decembrie, că liderul de la Kiev va fi primit de președintele Statelor Unite la Casa Albă. Imediat după aceea, președintele Ucrainei va ține un discurs în Congresul SUA. Președintele Zelenski va avea și o întâlnire cu “oameni – cheie” din cabinetul președintelui Biden și din echipa lui de consilieri pe probleme de securitate.

“Președintele Putin a calculat greșit la începutul acestui război, când a presupus că poporul ucrainean va ceda și că alianța NATO va fi dezbinată. S-a înșelat în ambele privințe. Calculul rămâne greșit în privința puterii noastre de rezistență. Acest lucru se va demonstra și pe parcursul acestei vizite”, a precizat, sub protecția anonimatului, un oficial al Casei Albe, referindu-se la vizita lui Zelenski, din 21 decembrie.

O întâlnire Biden – Zelenski în care se vorbește despre război, nu despre pace

“Pe timpul acestei vizite, președintele Biden va anunța un nou pachet semnificativ de asistență de securitate pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse. Vizita va sublinia angajamentul ferm al Statelor Unite de a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie, inclusiv prin furnizarea de asistență economică, umanitară și militară”, a precizat Administrația SUA.

“Președintele Biden va anunța un nou pachet semnificativ de asistență de securitate de aproape 2 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va conține o nouă capacitate foarte importantă: o baterie de rachete Patriot, care va fi un atu pentru apărarea poporului ucrainean împotriva atacurilor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei. Vom instrui forțele ucrainene cu privire la modul de operare a bateriei de rachete Patriot, într-o țară terță. Acest lucru va dura ceva timp, dar trupele ucrainene vor folosi ceea ce au învățat la antrenament înapoi în țara lor, pentru a opera această baterie”, a precizat Casa Albă.

Militari ucraineni vor fi instruiți într-o țară care deține rachete Patriot

Statele Unite nu au dezvăluit care este țara terță în care vor fi instruiți militarii ucraineni. Probabil va fi o țară europeană care deține asemenea sisteme. De exemplu, Statele Unite au vândut sisteme Patriot către Germania, Polonia și România. Sistemele de rachete Patriot sunt de tip sol – aer. Separat, Statele Unite au livrat deja Ucrainei 16 sisteme de rachete HIMARS, sol – sol.

Surse de la Casa Albă au precizat că Biden și Zelenski au discutat despre această vizită în SUA în convorbirea lor telefonică din 11 decembrie 2022. Apoi, la 14 decembrie, Casa Albă i-a transmis președintelui Ucrainei invitația oficială de a vizita Statele Unite. Președintele Ucrainei a acceptat oficial invitația președintelui SUA la data de 16 decembrie. Confirmarea oficială a vizitei s-a realizat la 18 decembrie.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cătălin Predoiu a participat la o masă rotundă împreună cu  șefi de misiuni ai Uniunii Europene la București

La invitația E.S. Jean Cornet d’Elzius, ambasadorul Regatului Belgiei la București, Marian Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, a participat pe 24...

NATO, alături de Estonia după incidentul de la graniţa cu Rusia

NATO și-a exprimat solidaritatea cu Estonia în urma unui incident recent la granița cu Rusia, a anunțat vineri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens...

Amenințări de la Moscova, după ce MAE a expulzat un diplomat rus

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova va răspunde Bucureştiului la expulzarea unui angajat al ambasadei Rusiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă