11.8 C
București
joi, 11 aprilie 2024
AcasăInternaționalEcuadorul nu mai livrează arme din epoca sovietică Ucrainei

Ecuadorul nu mai livrează arme din epoca sovietică Ucrainei

Ecuadorul a anunţat luni că renunţă să livreze arme din epoca sovietică Ucrainei, prin intermediul Statelor Unite, după o promisiune în acest sens care a declanşat furia Moscovei şi interzicerea importurilor de banane ecuadoriene în Rusia, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Ecuadorul nu va trimite niciun material de război unei ţări implicate într-un conflict armat internaţional”, a dat asigurări în faţa unei comisii parlamentare ministrul de externe Gabriela Sommerfeld.

Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a anunţat în ianuarie că a căzut de acord cu Washingtonul să schimbe echipamentul militar rusesc vechi cu arme noi de fabricaţie americană pentru a lupta împotriva grupărilor criminale având legături cu traficul de droguri.

Statele Unite precizaseră că armele schimbate de Ecuador vor fi apoi trimise în Ucraina pentru a o ajuta pe câmpul de luptă împotriva Rusiei. Acest acord a stârnit furia Moscovei.

Rusia, unul dintre principalii consumatori de banane ecuadoriene, a anunţat imediat interzicerea importurilor de banane de la cinci exportatori ecuadorieni, sub pretextul prezenţei unei insecte dăunătoare.

O măsură similară a vizat florile ecuadoriene exportate în Rusia.

Moscova şi-a anulat apoi decizia.

Rusia este a doua destinaţie pentru bananele ecuadoriene, cu 21% din exporturile totale, în urma Uniunii Europene (28%), potrivit Asociaţiei exportatorilor de banane din Ecuador (AEBE).

NATO este gata pentru furnizarea ani la rând de ajutor militar Ucrainei

NATO este pregătită să continue ani la rând furnizarea de ajutor militar Ucrainei în războiul acesteia din urmă cu Rusia, inclusiv prin facilitarea transferului de arme de producţie sovietică pentru armata ucraineană, dar şi a unor arme moderne occidentale, a declarat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

”Trebuie să fim pregătiţi pe termen lung”, pentru că ”există absolut posibilitatea ca acest război să se prelungească luni sau ani”, a spus Stoltenberg la o reuniune a tinerilor la Bruxelles.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Seara victoriilor la limită în Liga Campionilor: Atletico Madrid-Borussia Dortmund 2-1/ PSG-Barcelona 2-3

Atletico Madrid a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-1, miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a sferturilor de finală ale...

SUA consideră iminent un atac al Iranului asupra Israelului

Statele Unite ale Americii consideră că atacurile majore din partea Iranului către Israel sunt iminente. Acestea ar urma să aibă loc chiar în următoarele...

Pe când capitularea Ucrainei?

Presa mainstream începe să aducă argumente în susținerea ideii că Ucraina a pierdut războiul și trebuie să înceapă negocieri de pace. Dacă se obține...
Ultima oră
Pe aceeași temă