5.4 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalEconomiile Europei de Est mizează pe cererea internă în fața recesiunii din...

Economiile Europei de Est mizează pe cererea internă în fața recesiunii din Germania

Marile economii din Europa de Est au reușit să se sprijine pe cererea internă pentru a evita recesiunea în al treilea trimestru al anului, în condițiile în care Germania, partenerul lor comercial principal, se confruntă cu dificultăți economice semnificative, relatează Bloomberg.

În România, datele Institutului Național de Statistică arată că PIB-ul a înregistrat o creștere anuală de 1,1% în perioada iulie-septembrie, sub nivelul estimat de analiști, de 1,6%, în pofida unor investiții guvernamentale sporite în infrastructură și beneficii sociale. În comparație cu trimestrul anterior, PIB-ul a stagnat, evitând astfel o contracție economică. Kevin Daly, analist la Goldman Sachs, a declarat că România a înregistrat ritmuri de creștere mai mari decât vecinii săi, fiind mai puțin afectată de șocurile economice cauzate de pandemia de Covid-19 și de conflictul din Ucraina.

Daly preconizează o creștere anuală de 1,3% pentru România în 2024, cu o accelerare în a doua jumătate a anului, datorită politicilor fiscale favorabile.

Și alte țări est-europene se confruntă cu situații economice delicate

În Ungaria, economia a intrat oficial în recesiune, după o scădere de 0,7% a PIB-ului în al treilea trimestru, urmând o contracție de 0,2% în al doilea trimestru.

Economia țării vecine este afectată de un declin semnificativ al producției industriale, în timp ce cererea internă nu a reușit să compenseze acest declin.

De asemenea, economia Cehiei a avut o creștere modestă în al treilea trimestru, datorită unei redresări lente a consumului gospodăriilor, dar exporturile au rămas la un nivel scăzut.

În Polonia, creșterea economică se estimează că a încetinit la 2,9% în perioada iulie-septembrie, față de 3,2% în al doilea trimestru, cu date oficiale ce urmează a fi publicate în scurt timp.

Germania, care rămâne un partener esențial pentru exporturile țărilor din Europa de Est, continuă să se confrunte cu dificultăți economice, iar guvernul german anticipează o scădere a PIB-ului cu 0,2% pentru 2024. Dacă această previziune se concretizează, ar fi al doilea an consecutiv de contracție pentru cea mai mare economie din Europa.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Bursa de Valori București explorează înființarea unei burse la Chișinău, alături de statul moldovenesc

Acest demers ar putea marca un moment crucial pentru integrarea economică regională și pentru atragerea de investiții în Republica Moldova Bursa de Valori București (BVB)...

Doi morți în urma unui accident rutier de pe Bulevardul Independenței din Ploiești

Doi bărbaţi au decedat, marţi seară, într-un grav accident rutier care a avut loc pe bulevardul Independenţei din municipiul Ploieşti. Din primele verificări a reieşit...

Alegerile din România au șocat un profesor român de la celebra universitate Oxford

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, spune că rezultatele primului tur al alegerilor au fost un şoc şi că a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă