2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSocialEvenimentDroguri, destinate deținuților. Rețeaua era controlată din penitenciar

Droguri, destinate deținuților. Rețeaua era controlată din penitenciar

Poliţiştii Capitalei, alături de procurorii DIICOT efectuează, astăzi, 12 percheziţii în Bucureşti, inclusiv într-un penitenciar în care ar fi fost introduse droguri destinate unor deţinuţilor, traficul fiind coordonat din închisoare.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, percheziţiile au loc într-un dosar vizând săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc, în formă continuată şi conducerea unui vehicul sub influenţa unor substanţe psihoactive, respectiv trafic de persoane, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, deţinere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de trafic de persoane şi complicitate la infracţiunea de spălarea banilor.

Poliţiştii susțin că, începând cu anul 2022, trei suspecţi au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior alte şase persoane, pentru a efectua trafic de droguri de risc şi mare risc, în Bucureşti şi judeţul Ilfov.

“Din probele administrate în cursul urmăririi penale, a rezultat că, în perioada noiembrie 2022 – iulie 2023, liderul grupului, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, a coordonat activităţile membrilor cu privire la procurarea şi introducerea în interiorul penitenciarului a unor cantităţi de droguri de risc şi mare risc (canabis şi cocaină) destinate atât consumului propriu, cât şi comercializării către alte persoane încarcerate. De asemenea, o parte dintre suspecţi ar fi achiziţionat şi cantităţi de droguri de risc şi mare risc (canabis şi heroină) destinate consumului propriu a unor persoane din familie, încarcerate în aceeaşi unitate de penitenciar”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Pe de altă parte, arată anchetatorii, pe parcursul investigaţiilor a rezultat faptul că pe un alt palier infracţional, alţi trei suspecţi ar fi implicaţi în trafic de persoane, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, deţinere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de trafic de persoane şi complicitate la infracţiunea de spălarea banilor.

“În perioada 2017 – 2023, unul dintre aceştia, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, ar fi recrutat, prin inducere în eroare (crearea aparenţei unei legături sentimentale), transportat şi adăpostit patru persoane vătămate majore, în vederea exploatării sexuale, prin obligarea (inclusiv prin acte de violenţă), la practicarea prostituţiei, atât în România, cât şi în Italia, Belgia, Franţa , Elveţia, Suedia, Germania, Olanda şi Danemarca”, adaugă sursa citată.

Cunoscând situaţia a două dintre persoanele vătămate, al doilea suspect i-ar fi acordat sprijin în transportarea adăpostirea şi supravegherea acestora, precum şi în remiterea sumelor de bani rezultate din exploatarea sexuală, pe care primul suspect le-ar fi folosit la achiziţionarea unor autoturisme de lux, a unui imobil, precum şi a unor cantităţi de droguri destinate consumului propriu.

Potrivit anchetatorilor, în vederea disimulării sumelor obţinute în acest mod, bunurile au fost înregistrate pe numele celui de al treilea suspect, care cunoştea provenienţa reală.

Audierile se vor desfăşura la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală.

Acţiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, precum şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul DIICOT. 

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...
Ultima oră
Pe aceeași temă