31 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăSportDjokovic reținut A DOUA OARA. Ce a invocat guvernul australian de...

Djokovic reținut A DOUA OARA. Ce a invocat guvernul australian de data aceasta

Novak Djokovic a fost reținut din nou în Australia, după ce autoritățile i-au retras viza pentru a doua oară și l-au declarat starul sârb un pericol public, scrie The Telegraph.

Novak Djokovic a fost reținut din nou sâmbătă în Australia, după ce autoritățile i-au anulat viza pentru a doua oară și l-au declarat pe starul tenisului nevaccinat o amenințare pentru public. Documentele instanței au arătat că jucătorul de 34 de ani era reținut la o adresă din Melbourne, în timp ce apelul său împotriva deportării este audiat. Cu doar două zile înainte de începerea Australian Open, numărul 1 mondial este din nou concentrat să ducă o bătălie juridică în cea mai recentă întorsătură dintr-un rând de profil înalt privind statutul său de vaccin Covid-19. Ministrul imigrării, Alex Hawke, susține acum că prezența continuă a lui Djokovic în țară ar putea „sprijini sentimentul anti-vaccinare” și chiar ar putea declanșa o „creștere a tulburărilor civile”. Djokovic a fost citat să se prezinte în fața oficialilor de imigrație din Melbourne înaintea audierilor de urgență ale Curții Federale de sâmbătă și duminică. I s-a permis să urmeze procedurile judiciare de la o adresă – despre care se crede că ar fi birourile avocaților săi – sub paza a doi ofițeri ai Forțelor de Frontieră australiene.

Aceasta este a doua încercare a guvernului conservator al Australiei de a-l deporta pe Djokovic, unul dintre cei mai importanți sceptici ai vaccinului Covid-19 din lume. Sârbul a folosit o scutire medicală pentru a intra în Australia la începutul acestei luni, pentru a concura pentru al 21-lea titlu record de Grand Slam la Open. Pe fondul protestelor publice, guvernul lui Scott Morrison i-a revocat viza lui Djokovic la sosire. Mulți australieni – care au suferit carantine prelungite și restricții la frontieră – cred că Djokovic a folosit sistemul pentru a evita cerințele de intrare în vaccin. Dar guvernul a fost umilit când un judecător i-a redat viza lui Djokovic și i-a permis să rămână în țară. De data aceasta, guvernul a invocat puteri executive excepționale – și greu de contestat – pentru a-l declara o amenințare la adresa sănătății și siguranței publice.

Scott Morrison: „Australia nu a schimbat politica vizelor”

Guvernul susține că prezența lui Djokovic este o amenințare la adresa sănătății și ordinii publice, mai ales că Australia suferă un val mare de infecții cu omicron. Prezența sa continuă în țară „ar putea prezenta un risc pentru sănătatea comunității australiene” prin consolidarea sentimentului anti-vaccin și descurajarea oamenilor de a primi rapel, a susținut domnul Hawke, potrivit unui dosar al instanței publicat sâmbătă. Avocații lui Djokovic susțin că guvernul „nu a adus nicio dovadă” care să le susțină afirmațiile. Ministrul a recunoscut că Djokovic are un risc „neglijabil” de a infecta australieni, dar a susținut că „nerespectarea” sa din trecut față de reglementările Covid-19 poate reprezenta un risc pentru sănătatea publică și poate încuraja oamenii să ignore regulile pandemiei. Guvernul a fost de acord să nu-l expulzeze pe Djokovic până la încheierea audierii, a declarat vineri avocatul Stephen Lloyd într-o ședință de urgență a tribunalului federal conform The Telegraph. 
Djokovic a început antrenamentele, familia lui sărbătorește la restaurantul lui din Belgrad

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Avantajele echipamentelor TIG WIG pentru o sudură de calitate

Ce este sudura TIG WIG? Sudarea TIG WIG poate fi considerată cea mai precisă dintre toate procesele de sudare existente. În multe sectoare și industrii...

Khaby Lame devine cea mai urmărită vedetă TikTok din lume, cu 142 de milioane de fani

Comediantul Khaby Lame a devenit oficial cea mai urmărită vedetă TikTok de pe planetă. Lame, în vârstă de 22 de ani, a ajuns joi seară...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 202: stenogramele discuțiilor dintre Macron și Putin au apărut în mass-media. VIDEO

UPDATE, ora 08:58: Principala agenţie de securitate internă a Ucrainei a anunţat că a descoperit o reţea rusă de spionaj în care este implicat...
Ultima oră
Pe aceeași temă