2.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeInternaționalDiscuțiile de aderare la UE cu Ucraina și Moldova ar trebui să...

Discuțiile de aderare la UE cu Ucraina și Moldova ar trebui să înceapă, potrivit oficialilor de la Bruxelles

Liderii Uniunii Europene ar trebui să permită începerea discuțiilor oficiale privind aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la blocul comunitar după ce ambele țări vor finaliza reformele necesare, a declarat Comisia Europeană, potrivit Euronews.

“Având în vedere rezultatele obținute de Ucraina și de Republica Moldova și eforturile de reformă în curs de desfășurare, Comisia a recomandat Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu ambele țări”, a anunțat executivul UE, care a dezvăluit o evaluare mult așteptată a candidaturilor țărilor candidate la aderare.

În urma recomandării, liderii UE ar putea susține deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și a Republicii Moldova în cadrul următorului summit al Consiliului European de la jumătatea lunii decembrie, o decizie care necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de state membre.

Este pentru prima dată când Comisia Europeană a dat undă verde discuțiilor oficiale de aderare înainte ca o țară să îndeplinească toate condițiile prealabile, dar războiul de agresiune în curs de desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei a “provocat” o urgență în procesul, în mod tradițional lent, de aprobare a noilor membri ai UE.

Potrivit Comisiei, totul ar putea începe “imediat” după ce liderii UE vor aproba discuțiile, astfel încât cadrul de negociere – foaia de parcurs pentru negocieri – să poată fi adoptat rapid, odată ce atât Ucraina, cât și Moldova vor finaliza reformele în curs. Comisia afirmă că este pregătită să prezinte un raport privind progresele înregistrate în finalizarea acestor reforme până în luna martie a anului viitor.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă