Discuศiile de la Bruxelles privind planul de reducere a deficitului bugetar al Romรขniei, ce ar trebui implementat din 2025, rฤmรขn รฎn acest moment incerte. Deศi este clar cฤ planul va include mฤsuri fiscale ศi creศteri de taxe, detalii precise despre majorฤrile fiscale sau modificฤrile facilitฤศilor fiscale nu au fost รฎncฤ prezentate oficial.
Conform unor surse, guvernul intenศioneazฤ sฤ amรขne prezentarea planului reducere a deficitului bugetar cฤtre Comisia Europeanฤ pรขnฤ la sfรขrศitul lunii ianuarie 2025, dupฤ alegerile prezidenศiale ศi parlamentare de la finalul lui 2024.
Iniศial, Comisia Europeanฤ a solicitat statelor membre sฤ prezinte planurile de reducere a deficitului pรขnฤ la 20 septembrie 2024, avรขnd รฎn vedere cฤ mai multe ศฤri, inclusiv Romรขnia, au depฤศit limita europeanฤ de 3% din PIB pentru deficitul bugetar.
รntr-un rฤspuns oferit Ziarului Financiar, Comisia a menศionat cฤ este deschisฤ discuศiilor cu statele membre ศi cฤ poate conveni asupra unei prelungiri rezonabile a termenului de depunere, dar fฤrฤ a preciza dacฤ Romรขnia a cerut o astfel de prelungire sau a transmis deja un plan.
Bruxelles-ul ar fi respins solicitarea Romรขniei
Florin Cรฎศu, fost premier ศi ministru de finanศe, a declarat cฤ Bruxelles-ul ar fi respins solicitarea Romรขniei pentru o perioadฤ de ศapte ani รฎn vederea reducerii deficitului, optรขnd pentru un interval mai scurt de patru ani.
Acest lucru ar putea duce la mฤsuri economice mai drastice, spune el.
Cรฎศu a criticat guvernul actual, sugerรขnd cฤ amรขnarea prezentฤrii planului are ca scop evitarea dezvฤluirii publice a mฤsurilor nepopulare care ar urma sฤ fie aplicate din 2025.
Romรขnia va รฎncheia anul 2024 cu un deficit bugetar estimat la 7% din PIB, mult peste limita agreatฤ la nivel european. รn acest context, guvernul รฎncearcฤ sฤ negocieze o perioadฤ de ศapte ani pentru a aduce deficitul la 3% din PIB, รฎnsฤ discuศiile sunt รฎncฤ รฎn derulare la Bruxelles.