19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDeși dezastrul a fost produs de o firmă privată, statul plătește, din...

Deși dezastrul a fost produs de o firmă privată, statul plătește, din bani publici, pentru victimele de la Crevedia

Sub conducerea premierului Ciolacu, Executivul a aprobat, la data de 31 august 2023, o Hotărâre de Guvern care oferă ajutoare de urgență pentru rudele persoanelor decedate, pentru răniții și pentru locuințele distruse, la finalul săptâmânii trecute, la Crevedia.

Guvernul României a aprobat, în ședința din 31 august 2023, o Hotărâre care oferă ajutoare financiare pentru familiilor persoanelor care au murit în urma catastrofei de la Crevedia, pentru cei răniți, precum și pentru persoanele ale căror locuințe au fost distruse în urma exploziilor și a incendiului. De asemenea, statul român va plăti cheltuielile de transport ale persoanelor care îi însoțesc pe răniții români care se tratează în străinătate.

“Aşa cum am promis, alocăm astăzi ajutoare pentru familiile victimelor tragediei de la Crevedia şi pentru toţi cei cu gospodării afectate de incendiu. Acordăm 2.000 de euro pe lună câte unui însoţitor al răniţilor trataţi în străinătate şi 2.000 lei pe lună pentru un însoţitor al victimelor internate în ţară. Ajutăm şi persoanele singure şi familiile care au casele lovite de incendiu. Vorbim de sume ce pornesc de la 2.500 lei şi ajung la 10.000 lei de familie, în funcţie de cât de afectată este locuinţa”, a declarat premierul Ciolacu la începutul şedinţei de guvern din 31 august.

Până la finalul zilei de joi, 30 august, trei persoane au murit în urma tragediei de la Crevedia. Cel de-al treilea deces a fost anunțat oficial în dimineața zilei de joi, 31 august. Această a treia persoană decedată era internată la Spitalul de Urgență Floreasca și a murit ca urmare a arsurilor suferite pe aproape întreaga suprafață a corpului.

Cu privire la persoanele decedate, Hotărârea de Guvern precizează următoarele: “Familiile persoanelor decedate în urma tragicului eveniment produs în data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, beneficiază de un ajutor de urgență în sumă de 7.500 lei pentru fiecare persoană decedată. Ajutorul de urgență prevăzut la alin.(1) se acordă și familiilor răniților care, din cauza gravității arsurilor și afecțiunilor asociate, decedează ulterior”.

Cu privire la locuințele distruse sau avariate la Crevedia, cea mai mare sumă de bani oferită de Guvernul României este de 10.000 de lei. Ea se acordă “pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe / gospodării au fost afectate în proporţie de peste 75% inclusiv”. Potrivit aceluiași act normativ, se acordă “suma de 7.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe / gospodării au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% inclusiv şi 75%”. Se mai acordă “suma de 4.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe / gospodării au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25% inclusiv şi 50%”, “suma de 2.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe / gospodării au fost afectate în proporţie de până la 25%” și “suma de 1.500 lei persoanele singure și familiile ale căror bunuri din locuinţă / gospodărie au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor”.

Cu privire la banii alocați în schimbul locuințelor distruse, cetățenii României și-au exprimat deja nemulțumirea. Suma cea mai mare, 10.000 de lei, ar însemna 2.000 de euro. “Două mii de euro costă o casă? Dragi PSD-PNL atât costă o casă? Vă doresc să pățiți la fel și să vă construiți casa cu doar două mii de euro”, scrie un utilizator pe internet.

Toate sumele alocate prin HG provin de la bugetul de stat. Firma Flagas, al cărei depozit de GPL a făcut explozie, nu a anunțat clar ce despăgubiri dorește să ofere. Cei doi proprietari ai Flagas, Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, au transmis un comunicat vag, în care susțin că “la nivelul companiei și la nivel personal, ca administratori ai acesteia, căutăm sa identificăm cu rapiditate și eficiență soluții concrete care să sprijine persoanele în suferință și efortul autorităților”.

În spațiul public apare și o discuție despre lipsa asigurării obligatorii a locuințelor, în cazul celor distruse la Crevedia. Trebuie amintit însă că asigurarea obligatorie PAD, chiar dacă ar fi existat, acoperea doar dezastre naturale: cutremur, inundație, alunecări de teren. Nici incendiul, nici explozia nu sunt acoperite de asigurarea PAD.

Premierul Ciolacu a anunțat, la data de 31 august, că sunt în derulare acțiuni de control la toate stațiile de carburanți și la toate stațiile de alimentare cu GPL din România. Șeful Executivului a cerut ca legislația să fie modificată, astfel încât patronul unei stații care funcționează fără autorizație să răspundă penal, nu doar să plătească o amendă.

“Aceşti aşa-zişi patroni care fac zeci şi sute de milioane de euro provocând tragedii de proporţii nu au ce căuta în mediul de afaceri din România. Trebuie să schimbăm şi legislaţia astfel încât cine nu are autorizaţie sau aviz de funcţionare, mai ales pentru activităţi cu risc major, să răspundă şi penal”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

Președintele Iohannis a făcut o vizită la Spitalul de Urgență Floreasca, unde sunt internați unii dintre răniții de la Crevedia. Șeful statului a criticat mesajul transmis de Poliția județului Dâmbovița, care susține că n-a știut ce se întâmplă la stația GPL de la Crevedia, rămasă fără autorizație acum trei ani, pe motiv că n-a primit nicio sesizare pe acest subiect.

“Nu pot să accept explicații de genul că < Pe noi nu ne-a sesizat nimeni >. Este un pic greu de acceptat în cazul Crevedia că cei de acolo n-au știut. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să-și facă datoria, să vină cu explicații, cei vinovați să primească pedepse exemplare”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Una dintre persoanele decedate la Crevedia ar fi făcut, în ultimii ani, sesizări către autoritățile locale, în care semnala faptul că de la stația GPL se simte miros de gaz.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Trupele ruse ar fi pe punctul de a încercui orașul Ceasiv Iar

Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, potrivit unui oficial militar ucrainean, potrivit hotnews.ro. Atacul este în desfășurare, însă Kievul...
Ultima oră
Pe aceeași temă