21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDesantul uniformelor în apartamentul bătrânilor din Șerban Vodă, mister neelucidat

Desantul uniformelor în apartamentul bătrânilor din Șerban Vodă, mister neelucidat

A trecut aproape un an de când Valeriu Manolache caută să elucideze misterul desantului unor polițiști în apartamentul părinților. Cei îmbrăcați în uniforme proveneau de la celebra secție 14 de Poliție din Sectorul 4 a Municipiului București

În noaptea de 16 noiembrie 2020, în jurul orei 20:30 şi respectiv în dimineaţa zilei de 17 noiembrie 2020, în jurul orei 8, într-un apartament de bloc din Calea Șerban Vodă au năvălit polițiștii, conform relatărilor dintr-un dosarul deschis la Secția de Poliție. Aceștia au fost trimiși de o tânără că bătrânii dorm cu televizorul prea tare și pe ea o deranjează, zic sursele din dosar.

“Modul în care au sunat a fost agresiv şi repetat şi a fost însoţit de bătăi cu pumnul în uşă. Părinţii mei (în vârstă de 90 de ani şi respectiv de 86 de ani!) iniţial nu au vrut să deschidă uşa având în vedere atât ora înaintată, dar mai cu seamă modul de comportament complet nepotrivit al celor două persoane care pretindeau că sunt poliţişti, dar care nu s-au legitimat. Părinţii mei au întrebat care este motivul pentru care au venit la uşa lor iar unul dintre cei doi poliţişti a răspuns că este o “semnalare că fac gălăgie şi tulbură liniştea în bloc”(!!!),” scrie în plângerea depusă la acea vreme. Nu a vrut să comenteze cu organele statului  obiectul “sesizării.”  Mama reclamantului a deschis totuși larg ușa apartamentului și i-a invitat să intre şi să constate că nu este nimic exagerat în privinţa volumului sonorului la care ascultau televizorul. Unul dintre poliţişti a făcut câţiva paşi, a constatat că nu era nimic exagerat, moment după care ambii poliţişti au plecat, relatează Manolache, în numele părinților bătrâni.

Polițiștii au revenit a doua zi dimineața la ora 8.00. Erau mai mulți. Patru la număr.

Bătăușii de uși în numele sfintei liniști

“S-au prezentat, urmând acelaşi “ritual” al sunatului la uşă excesiv şi evident însoţit de bătăi cu pumnul. Mama mea a deschis uşa şi a întrebat ce se întâmplă, de ce au venit iar. Una dintre cele două poliţiste i-a solicitat să prezinte cartea de identitate, deoarece este o sesizare de la vecina de jos că ascultă tare televizorul. Mama mea i-a solicitat să se legitimeze ,în caz contrar spunând că nu îi va da actul de identitate.A fost refuzată, răspunsul poliţistei fiind că “nu se vede că scrie pe uniformă că sunt de la Poliţie?”.Şi ca să devină mai “convingătoare” a ameninţat-o că o va amenda pentru refuzul de a se identifica! Se pare că mai nou doar cetăţeanul este obligat să respecte legea  nu şi unii dintre poliţişti”, scrie în sesizare.

Bătrânei i s-a dat amendă de 1000 de lei

Nici după un an de zile, comandantul  secției de poliție, cunoscută pentru contagiunea în masă de la începutul pandemiei, provocată de chestorul Nae Lupu de la ADP sector 4, plecat în străinătate cu o altă persoană, decât soția, nu a comunicat numele polițiștilor testați pozitiv.

citește și: Junta prăpădirii neamului

Cazul chestorului care a infectat în masă

Conducerea Poliției Capitalei a fost informată că atunci un număr mare de polițiști de la Secția 14 din sectorul 4 a fost în contact direct cu un angajat al ADP, depistat pozitiv la coronavirus. Acesta fusese infectat prin contact indirect de către un membru al familiei. Lucrurile sunt mai complicate decât se pare, nota la acea vreme, Simona Ionescu de la ziarul “Evenimentul zilei.”

Prin lectura documentelor plimbate de la Ministerul de Interne, către comandantul Secției 14 de Poliție, spre petent și înapoi, în cazul asaltului ușii bătrânilor, reiese un singur fapt. Conducerea instituției nu a răspuns nici până astăzi dacă bătătorii la uși erau polițiști sau infractori.

Valeriu Manolache a încercat în zadar să obțină date despre regulamentul de acțiune al polițiștilor de la Secția 14 și în virtutea cărei legi puteau da buzna în casa bătrânilor, în intervalul în care deciziile Consiliului Local nu prevedeau “ore de liniște.”

Nici Ministerul de Interne nu i-a răspuns la întrebări.

Plângere degeaba la Ministerul Administrației și Internelor

“Vă rog să îmi comunicaţi în urma cercetărilor de ce nişte lucrători din poliţie trebuie să bată cu pumnii în uşa unor cetăţeni? Şi nu doar o singură dată, ci repetând procedeul şi seara şi azi dimineaţă în condiţiile în care doi dintre ei ştiau exact că acolo locuiesc două persoane în vârstă cărora fie şi doar din perspectiva vârstei ar fi trebuit să le acorde respect. Ne mai spunând că în urma acestor intervenţii mamei mele i-a crescut tensiunea la valoarea de 22 şi a trebuit să solicite suport medical la Policlinica Ml”, se mai spune în plângerea depusă degeaba la organul statului.

citește și: Junta prăpădirii neamului

Reclamantul crede că polițiștii au făcut excesul de zel pentru a fi pe placul unei pupile a unei persoane sus puse, care se alinta și dorea să fie protejată de polițiști, probabil având viziuni cu aceștia.

De-a lungul timpului pe adresa redacției au apărut mai multe plângeri din partea locuitorilor din zona aparținătoare Secției de Poliție 14, acestea neprimind răspuns.

În cele din urmă, Valeriu Manolache a primit un răspuns nesatisfăcător.

“În ceea ce privește intervenția la evenimentele semnalate, aceasta s-a realizat pentru îndeplinirea activităților specifice, conform competenței teritoriale și în scopul aplicării măsurilor pentru menținerea ordinii și siguranței publice, potrivit competențelor stabilite prin lege, precum și pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte ce puteau afecta interesele legitime ale comunității,” se precizează într-o notă a Poliției

Reclamantul e nemulțumit de răspunsul autorității. Deși a primit răspuns și de la Ministerul de Interne că reclamația sa a fost transmisă Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, asigurându-l de întreg concursul pentru problemelor sesizate, în limita competențelor stabilite de lege.

citește și: SCANDAL ÎN PRESA BRITANICĂ / Românii sunt cei mai discriminați cetățeni din UE la frontiera Marii Britanii

Lucrarea juridică, după lungi plimbări, s-a reîntors la Secția 14 de Poliție și a fost îngropată. Nu se știe nici acum cine au fost „bătăușii de uși”. Reclamantul a fost însă asigurat în scris că ”în sarcina polițiștilor nu pot fi reținute abateri disciplinare, penale sau de altă natură, agenții de poliție exercitându-și atribuțiile de serviciu potrivit prevederilor legale”. Dar dacă musafirii nepoftiți erau travestiți? Răspunsul nu poate fi dat decât de comandantul Secției 14 Poliție, cunoscut pentru inapetența relațiilor cu presa.

Polițiștii infectați de chestorul contagios, rămași necunoscuți

Povestea polițiștilor infectați la începutul pandemiei de chestorul Nelu Lupu a ținut zile întregi topul audiențelor din media, în urma unui meci de fotbal disputat cu aceștia.

Autoritățile, prin Grupul Strategic de Comunicare, nu a dat nicio informație despre aceste cazuri, iar conducerea Primăriei Capitalei a fost informată despre partida de fotbal, urmată de autoizolarea polițiștilor, în frunte cu șeful și adjunctul Secției abia după ceva vreme.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Un avion a aterizat forțat pe un teren agricol de pe raza localităţii Vurpăr

Duminică, un avion de dimensiuni reduse a fost nevoit să aterizeze forțat pe un teren agricol în zona localității Vurpăr. Deși situația a fost...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă