1.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeEconomieCriza EnergeticăDelgaz Grid a testat în Dârlos (județul Sibiu) un amestec de hidrogen...

Delgaz Grid a testat în Dârlos (județul Sibiu) un amestec de hidrogen si gaze naturale

Distribuitorul de gaze naturale, Delgaz Grid, a testat în localitatea Dârlos din Sibiu un amestec de hidrogen şi gaze naturale. Delgaz Grid este membră a Grupului E.ON România.

Testul a făcut parte din ultima etapă a proiectului 20HyGrid de la Dârlos, prin testarea funcţionării unui segment de reţea din polietilenă cu amestec de hidrogen (20%) şi gaze naturale (80%), primele teste de acest fel efectuate în România. Această etapă a proiectului a constat în injectarea amestecului direct în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale care alimentează peste 50 de imobile situate pe strada Morii din localitatea sibiană.

„Pentru a demonstra în mod credibil că amestecul de hidrogen şi gaz poate fi o soluţie fezabilă şi sigură în condiţii reale, testele pe teren împreună cu clienţii sunt esenţiale. Pentru noii combustibili sustenabili, cum ar fi hidrogenul, este vorba despre a le oferi clienţilor experienţă şi cunoştinţe direct de la specialişti cu privire la modul în care funcţionează instalaţiile şi aparatele acestora”, a declarat Cristian Ifrim, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

Înainte de efectuarea testelor, alimentarea cu gaze naturale a fost sistată pe strada Morii, iar reţeaua a fost alimentată dintr-o baterie de butelii cu amestec, pregătită în prealabil. Testele au durat circa şase ore, iar specialiştii companiei au urmărit mai mulţi parametri de funcţionare a reţelei, au verificat procesul de ardere la toate aparatele de utilizare din fiecare imobil alimentat din reţea şi au măsurat parametri de ardere la peste 80% dintre centralele termice.

Proiectul 20HyGrid continuă pe o stradă din Gorneşti, judeţul Mureş, localitate cu reţea de gaze naturale din oţel, unde compania începe testele la clienţii casnici pentru a verifica funcţionarea instalaţiilor interioare şi a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%).

Proiectul se va derula în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024 şi urmăreşte să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură adăugarea de hidrogen, în proporţie de 20% din volum, în reţelele de distribuţie şi instalaţiile de utilizare a gazelor naturale existente în România.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 650: Ucraina, vizată de peste 20 de drone rusești

Ucraina susține că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă.Un număr...

Ciolacu, estimare optimistă privind ridicarea vizelor de SUA pentru români

Premierul Marcel Ciolacu estimează că țara noastră va intra anul viitor în programul Visa Waiver, prin care românii nu vor mai avea nevoie de...
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...
Ultima oră
Pe aceeași temă